Linkovi

Kina lobira kod zemalja da pohvale njena ljudska prava uoči debate u UN-u


Demonstranti uzvikuju slogane dok drže postere i slike žrtava tokom protesta protiv kineskog brutalnog gušenja etničke grupe Ujgura, ispred kineskog konzulata u Istanbulu, Turska, 30. novembra 2022.
Demonstranti uzvikuju slogane dok drže postere i slike žrtava tokom protesta protiv kineskog brutalnog gušenja etničke grupe Ujgura, ispred kineskog konzulata u Istanbulu, Turska, 30. novembra 2022.

Kina lobira kod nezapadnih zemalja da pohvale njeno stanje u oblasti ljudskih prava uoči ključnog sastanka UN-a na kojem će se suočiti sa pitanjima i kritikama zbog svojih postupaka u Hong Kongu i Xinjiangu, prema diplomatama i dokumentima.

Četvero diplomata kažu za Reuters da je kineska misija pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi slala dopise izaslanicima dok Vijeće za ljudska prava UN-a priprema reviziju rezultata Pekinga zakaznu za utorak.

Kineska misija nije direktno odgovorila na zahtjev za komentar o prijavljenom lobiranju. U saopštenju se navodi da se Peking "čvrsto protivi politizaciji ljudskih prava" i "promoviše pravednije i ravnopravnije i inkluzivno globalno upravljanje ljudskim pravima".

Revizija u utorak će biti prva otkako je najviši zvaničnik UN-a za ljudska prava objavio izvještaj 2022. u kojem se kaže da bi zatočenje Ujgura i drugih muslimana u kineskoj regiji Xinjiang moglo predstavljati zločin protiv čovječnosti. Kina negira bilo kakve zloupotrebe.

Kasnije te godine, članovi Vijeća za ljudska prava UN-a, uključujući Indoneziju i Ujedinjene Arapske Emirate, odbili su prijedlog koji su podržale Sjedinjene Države i druge zapadne članice, a koji je pozvao na raspravu o navodnim zloupotrebama u Xinjiangu.

Početkom januara ove godine, diplomatska nota koju je kinesko diplomatsko predstavništvo poslala zemljama, u koju je uvid imao Reuters, glasi: "Ljubazno molimo vašu delegaciju da pruži dragocjenu podršku Kini i da konstruktivne preporuke u interaktivnom dijalogu... uzimajući u obzir prijateljske odnose i saradnju između naše dvije zemlje".

Ostale bilješke poslane trima nezapadnim zemljama koje je Reuters vidio, uključivale su konkretne tačke govora koje treba naglasiti, uključujući pohvalu kineskih dostignuća po pitanju ženskih prava i invaliditeta.

Afrički diplomata, koji je želio da ostane anoniman, potvrdio je da je na sastanku dobio zahtjev da pruži podršku Kini i rekao da će učiniti ono što se traži.

Antigva i Barbuda je u svojim pripremljenim pitanjima upućenim UN-u koristila omiljenu frazu predsjednika Xi Jinpinga - pozivajući se na kinesku "cjelovitu narodnu demokratiju" i hvaleći "potpunija i opsežnija i sveobuhvatnija demokratska prava" koja se uživaju za komentar Kina.

Misija nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Kineska misija rekla je Reutersu da njena vlada "pridaje veliki značaj ovom ciklusu UPR-a (Univerzalni periodični pregled)", pozivajući se na redovne preglede podataka o pravima u zemljama Vijeća za prava UN-a.

Peking će poslati veliku delegaciju i nada se da će voditi "dijalog na bazi jednakosti i međusobnog poštovanja", dodaje se.

Diplomate su kazale da su druge zemlje ponekad pokušavale utjecati na izjave drugih u Vijeću UN-a, ali da su razmjeri kineskog lobiranja bili izuzetni.

Sjedinjene Države, koje su poslale dvije stranice pitanja, zatražile su od Kine da prekine ono što je nazvala kršenjem ljudskih prava, uključujući nepravedno zatvaranje, prisilni rad i represije širom zemlje i u Tibetu, Hong Kongu i Xinjiangu, pokazuju dokumenti UN-a.

Njemačka je pitala koliko je ljudi u pritvorskim centrima u Xinjiangu.

Kina rutinski odbacuje strane kritike na račun svog stanja ljudskih prava, govoreći da se svi Kinezi tretiraju jednako u skladu sa zakonom i da se strane zemlje ne bi trebale miješati.

Iako Vijeće UN-a nema pravno obavezujuću moć, njegove debate imaju političku težinu, a kritike mogu povećati pritisak na vlade da promijene kurs ili izvuku najnovije informacije o sudbini pojedinaca.

UN će kasnije tokom sedmice objaviti listu preporuka, a izvještaj bi trebao biti usvojen u junu ili julu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG