Linkovi

Kina poziva na proširenje grupe velikih ekonomija u nastajanju


Ministarski sastanak grupe BRICS u Johanesburgu, 22. august 2023.
Ministarski sastanak grupe BRICS u Johanesburgu, 22. august 2023.

Kina je u utorak stala iza planova za proširenje labavo definiranog BRICS kluba velikih ekonomija u nastajanju, koji nastoji potvrditi svoju političku i ekonomsku moć na globalnoj sceni.

Zemlje BRICS-a Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koje predstavljaju četvrtinu globalne ekonomije, sastaju se na tri dana, a interes za pridruživanje grupi je porastao.

U govoru koji je u njegovo ime pročitao ministar trgovine Wang Wentao na početku summita BRICS-a u Južnoj Africi, predsjednik Xi Jinping rekao je da „hegemonizam nije u DNK Kine”.

Rekao je da razgovori koji se vode u Johannesburgu nisu imali za cilj „tražiti od zemalja da stanu na stranu ili stvoriti blokovsku konfrontaciju, već proširiti arhitekturu mira i razvoja”.

„Kakav god otpor bio, BRICS, pozitivna i stabilna sila za dobro, nastavit će rasti”, rekao je. „Kovat ćemo jače strateško partnerstvo BRICS-a, ... aktivno unaprijediti širenje članstva” i „pomoći da međunarodni poredak postane pravedniji i ravnopravniji.”

Kina je najmoćnija ekonomija BRICS-a, a Xijeva državna posjeta Južnoafričkoj Republici, tek njegovo drugo međunarodno putovanje ove godine, dolazi u trenutku kada Peking nastoji brzo proširiti članstvo grupe.

Podjele oko ukrajinskog rata

Ali SAD ne vidi BRICS „kao da se razvija u neku vrstu geopolitičkog suparnika Sjedinjenim Državama”, rekao je Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Washington će nastaviti s „snažnim pozitivnim odnosima koje imamo s Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom”, rekao je dodajući „nastavit ćemo upravljati našim odnosima s Kinom i nastavit ćemo uzvraćati na agresiju Rusije”.

Summit u Johannesburgu naglasio je podjele sa Zapadom oko rata u Ukrajini i podrške koju Rusija uživa od svojih drugih BRICS partnera u vrijeme globalne izolacije.

Južnoafrička Republika, Kina i Indija nisu osudile rusku invaziju, a Brazil je odbio pridružiti se zapadnim državama u slanju oružja Ukrajini ili nametanju sankcija Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog ratnih zločina u Ukrajini, nije prisustvovao i obratio se putem unaprijed snimljenog videa.

Okrivio je sankcije za ozbiljan utjecaj na globalnu ekonomsku situaciju kroz „kršenje svih osnovnih normi i pravila slobodne trgovine i gospodarskog života”.

„Ravnopravan položaj”

Indijski premijer Narendra Modi i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva također su bili na razgovorima na koje je pozvano još 50-ak čelnika.

Predstavljajući 40 posto svjetske populacije te demokratske i autoritarne države na različitim razinama ekonomskog rasta, zemlje BRICS-a dijele zajedničku želju za globalnim poretkom za koji vide da bolje odražava njihove interese i rastuću moć.

BRICS se također zalaže za vlastitu razvojnu banku kao alternativu Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu te prijedloge za smanjenje korištenja amerilkog dolara u globalnoj trgovini.

„Želimo sjediti za pregovaračkim stolom ravnopravno s Europskom unijom, Sjedinjenim Državama ili bilo kojom drugom zemljom”, rekao je Lula u objavi na društvenim mrežama u utorak.

Unija je započela kao četiri nacije 2009, ali se sljedeće godine proširila dodatkom Južne Afrike.

Zvaničnici kažu da je više od 40 zemalja pokazalo interes za pridruživanje s cijelog globalnog juga, što je širok pojam koji se odnosi na nacije izvan Zapada.

XS
SM
MD
LG