Linkovi

Problemi sigurnosti hrane uvezene iz Kine sve više zabrinjavaju Amerikance


Problemi sigurnosti hrane uvezene iz Kine sve više zabrinjavaju Amerikance
Problemi sigurnosti hrane uvezene iz Kine sve više zabrinjavaju Amerikance

Kao jedan od najvećih izvoznika prehrambenih proizvoda u Sjedinjene Države, Kina je nagovijestila da je voljna raditi s drugim zemljama na poboljšanju sigurnosti hrane

Kineske novine ovih su dana prepune užasnih priča o ozbiljnim prekršajima vezanim uz sigurnost hrane. Njima se želi upozoriti Kineze da budu oprezniji po pitanju hrane koju konzumiraju. Takvi problemi zabrinjavaju i Amerikance koji jedu sve više prehrambenih proizvoda uvezenih iz Kine.

Wu Heng dvadeset-petogodišnji je student u Šangaju. On se toliko umorio od slušanja o beskrajnom nizu skandala vezanih uz sigurnost hrane da je u lipnju postavio web stranicu na kojoj se mogu pronaći sažeci objavljenih izvješća o problemima sigurnosti hrane.

"Krenuo sam u akciju nakon što sam pročitao jedan izvještaj o lažnoj govedini. Radilo se zapravo o jeftinoj svinjetini koja je aditivima obojana da izgleda kao skuplja govedina. Bio sam šokiran i ljut kad sam saznao da sam bio jedan od prevarenih kupaca koji je konzumirao lažnu govedinu."

Na njegovoj web stranici do sada je dokumentirano preko dvije tisuće slučajeva kršenja standarda o sigurnosti hrane, prikupljenih s interneta i iz kineskih medija. Wu kaže da ti podaci pokazuju da se broj takvih prekršaja smanjio između 2008. i 2010. godine, no da je ponovno počeo rasti ove godine. Kineski problemi kvalitete i sigurnosti hrane preplavili su američke novine 2008. godine, kad je zbog mlijeka u prahu, zaraženog industrijskom kemikalijom melaminom, umrlo šest beba i razbolilo se stotine tisuća drugih.

Qiu Baochang odvjetnik je pri Kineskoj udruzi potrošača, organizaciji koju financira kineska vlada, osnovanoj 1984. godine. On priznaje da je od tada bilo još brojnih problema vezanih uz sigurnost hrane, poput kemikalija dodanih jednoj vrsti kineskih peciva kako bi ih se učinilo da izgledaju svježim, ili skandala s restoranima koji bi ponovno upotrebljavali staro i ponekad toksično ulje za kuhanje. Qiu kaže da vlada pridaje veliku pozornost ovom problemu te da je javnost sklona njegovom preuveličavanju:

"Mislim da je situacija što se tiče sigurnosti hrane u Kini bolja nego prije pet godina, no da mnogi ljudi misle da je puno gora zbog interneta, putem kojeg se priče puno brže šire. Prikazane su da izgledaju gore nego što jesu, a to bi moglo dovesti do zastrašivanja javnosti."

Ovaj mjesec, Michael Taylor iz američke Uprave za hranu i lijekove i njegovi kolege sastali su se u Pekingu sa svojim kineskim kolegama koji rade na poboljšanju kontrole kvalitete prehrambenih proizvoda, s ciljem da ih informiraju o novim propisima Zakona o modernizaciji kontrole sigurnosti hrane.

"Početkom Nove godine očekujemo konkretne komentare iz Kine o novim propisima te o tome kakva nova pravila njihova vlada smatra da bi trebala uvesti."

Kao jedan od najvećih izvoznika prehrambenih proizvoda u Sjedinjene Države, Kina je nagovijestila da je voljna raditi s drugim zemljama na poboljšanju sigurnosti hrane. Kineski ministar vanjskih poslova Hong Lei smatra da je uvoz i izvoz hrane glavni dio poslovne suradnje:

"Kina vjeruje da je sigurnost prehrambenih proizvoda važna za poticanje bilateralne suradnje i normalnih odnosa između zemalja."

Kako se u Sjedinjene Države uvozi sve više hrane iz Kine, i Amerika ima planove za veći izvoz svojih proizvoda u tu zemlju. Student Wu Heng kaže da je inspiraciju o brizi za sigurnost hrane dobio kad je prvi put bio indirektno izložen problemima čuvanja i tretiranja hrane u Americi. Tu je inspiraciju našao, kaže, u knjizi “Džungla,” američkog pisca Uptona Sinclaira, u kojoj autor opisuje industriju klaonica u Chicagu prije više od 100 godina.

Wu opisuje reakciju američkog predsjednika Teddyja Roosevelta nakon što je čitao knjigu, za doručkom u Bijeloj kući. Kad je stigao do opisa nehumanih uvjeta rada i nehigijenske pripreme hrane, navodno je vrisnuo i bacio svoju hranu kroz prozor. Iako se ne zna da li se taj incident baš tako dogodilo, on će biti vječno obilježen na Wu-uvoj web stranici, koju je nazvao “Throw It Out the Window,” odnosno “Baci hranu kroz prozor.”

XS
SM
MD
LG