Linkovi

"Kao zatvor": Peking i Šangaj pooštrili kovid restrikcije


ARHIVA: Stanovnica Šangaja gleda kroz rupu u barikadi u jednom rezidencijalnom području (Foto: REUTERS/Aly Song)
ARHIVA: Stanovnica Šangaja gleda kroz rupu u barikadi u jednom rezidencijalnom području (Foto: REUTERS/Aly Song)

Dva najveća kineska grada u ponedeljak su pooštrila mjere za suzbijanje COVID19, što je podstaklo javno nezadovoljstvo i čak pitanja u pogledu legalnosti beskompromisne bitke kineskih vlasti protiv virusa, koja je nanijela veliku štetu drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

U Šangaju, koji je zatvoren već šest nedelja, vlasti su preduzele nove mjere da iskorijene infekcije van zone karantina do kraja maja, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Zvanične objave o novim mjerama još nema, ali su stanovnici najmanje 4 od 16 okruga u Šangaju tokom vikenda dobili obavještenja da neće moći da napuštaju domove ili primaju isporuke, zbog čega su požurili da kupe zalihe hrane.

"Idite kući" - bila je poruka stanovnicima koji su se okupili ispred stambenog bloka koji je u nedelju bio pogođen novim restrikcijama.

"Ovo je kao zatvor. Ne plašimo se virusa. Plašimo se ove politike", kaže Koko Vang, stanovnica Šangaja.

U međuvremenu, u okviru do sada najoštrijih restrikcija u Pekingu, stanovnicima područja na jugozapadu prijestonice u ponedeljak je bilo zabranjeno da napuštaju svoje četvrti, a zaustavljene su i sve aktivnosti koje nisu povezane sa prevencijom virusa.

U drugim dijelovima Pekinga, stanovnicima je rečeno da rade od kuće, zatvoreni su neki restorani i javni saobraćaj, kao i putevi i parkovi.

Ekstremne mjere

Restrikcije imaju teške posljedice po kinesku ekonomiju. Rast kineskog izvoza usporio je na najniži nivo za gotovo dvije godine, dok je centralna banka obećala da će pomoći usporenoj ekonomiji.

Automobilski savez Kine procjenjuje da je prodaja vozila prošlog mjeseca pala za nevjerovatnih 48 odsto, s obzirom na to da su zbog kovid restrikcija zatvorene fabrike i smanjena domaća potražnja.

Mjere su dovele i do rijetkih izliva javnog bijesa, dodatno podstaknutih objavama na internetu da vlasti Šangaja primoravaju susjede pozitivnih osoba da idu u zajednički karantin i od njih zahtijevaju da predaju ključeve stanova zbog dezinfekcije.

Profesor Tong Živei, koji predaje pravo na Univerzitetu političkih nauka i prava istočne Kine napisao je u eseju, koji se dijelio na društvenim mrežama, da su takvi potezi nelegalni i da bi trebalo da se zaustave.

Slično pismo je vlastima uputio i Liu Dali, advokat u jednoj od najvećih advokatskih kancelarija u Kini. Kina je na internetu cenzurisala kopije oba pisma, a blokirane su i objave na Tongovim nalozima na društvenim mrežama.

"Zatvaranje ljudi"

Kina ne odustaje od politike nultog kovida da bi se borila protiv virusa koji se prvi put pojavio u Wuhanu krajem 2019. godine, i upozorava protiv kritika strategiju za koju tvrdi da spasava živote.

Kineske vlasti ukazuju na mnogo veći broj žrtava u drugim zemljama koje su ublažile restrikcije ili ih ukinule, u pokušaju da "žive sa kovidom", iako se zaraza i dalje širi.

Peking se nada će da izbjeći višenedeljni karantin, ali su oštre mjere već uvedene u velikom broju stambenih zgrada.

"Već sam radila kod kuće, ali se bojim da ću ostati bez dnevnih zaliha", kaže za Reuters 28-godišnja stanovnica Pekinga, kojoj je zabranjeno da napušta svoj stambeni kompleks.

U Šangaju je u ponedeljak zabilježen pad novozaraženih, deseti dan zaredom. Međutim, to nije umanjilo napetosti na terenu. Na jednom snimku, koji se dijeli na internetu, grupa stanovnika tog grada sukobljava se sa policajcima i bezbjednjacima u pogledu legalnosti oštrih mjera.

"Ni jednom nisam čuo da su potrebne oštre mjere zatvaranja ljudi kao da su kriminalci, ako postoji jedan potvrđeni slučaj u kompleksu, bloku ili zgradi", čuje se glas na snimku. Reuters nije mogao da potvrdi autentičnost video snimka koji je kasnije izbrisan sa aplikacije WeChat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG