Linkovi

Kill The Messenger: Film o krijumčarenju droge, CIA-i, i integritetu štampe


Sloboda štampe glavna je tema filma Kill the Messenger, Michaela Cueste. Film se zasniva na istinitoj priči o novinaru Gariju Webbu, čija je karijera uništena, nakon što je napisao novinske članke o izvoru novca kojeg su Sjedinjene države koristile kako bi financirale borbu protiv komunističke vlade u Nikaragvi.

U filmu Kill the Messenger, nominirani za Oskara Jeremy Renner glumi Garyija Webba, reportera malog lista u Kaliforniji, San Jose Mercury News. Film ga prati kroz 1996 godinu kada je pronašao informacije da je 80-tih godina CIA zatvorila oči kada su njeni saveznici iz Nikaragve, Contras, krijumčarili kokain u Sjedinjene države kako bi financirali svoj rat protiv komunističke sadinističke vlade u Nikaragvi. Webba su upozorili da ne objavljuje te informacije, ali on je odbio da to ispoštuje. Objavio je seriju iz tri dijela nazvanu Mračni savez, u kojem je pisao ne samo o vezi između CIA-e i krijumčara droge, što je bilo poznato, nego i o navodima da je njihova obimna operacija krijumčarenja dovela de epidemije kokaina u afro-američkim zajednicama Los Angelesa i drugdje. Tada se Webbov život počinje kretati u novom smjeru.

Radi se o velikim interesima, kritikama velikih medija, Gary se našao u vijestima, odbacivali su ga, uništavali njegovu priču, umjesto da su njegovali vrijednosti novinarsta, što je velika sramota, ako mene pitate.

Washington Post, New York Times i Los Angeles Times, koji 80-tih godina nisu puno pisali o vezi između CIA-e i grupe Contras, odbacivali su Webbove zaključke o epidemiji kokaina kao samo špekulacije. Na kraju je i sam list za kojeg je pisao pokleknuo. Jeremy Renner kaže da je to bila tipična priča borbe između Davida i Golijata, samo što je ovaj put Golijat pobijedio.

Ne bih da odbacujem San Jose Mercury News, ali mislim da je cijela priča postala mnogo veća nego što je na to iko od njih bio spreman, i nisu znali kako da se ponašaju, osim Garija kojem je bila potrebna dodatna podrška kako bi kopao i nalazio istinu.

Reporter istraživač Robert Parry je bio prvi koji je objelodanio priču o vezi između CIA-e i Contre za Associated press 1985. On se slaže sa Rennerom.

Webb je uradio nešto što je bilo jako važno, a što mi nismo uradili. On se fokusirao na pokret contra i donošenje droga kroz centralnu Ameriku u Sjedinjene države. Webb je sagledao šta se desilo kada su droge stigle u Sjedinjene države.

Kako kaže režiser Michael Cuesta, Webb nije imao direktne dokaze koji su povezivali Contrino krijumčarenje droge sa epidemijom kokaina.

Nije bilo dovoljno nagoveštaja i drugim listovima je bilo lako da pronađu nedostatke.

Ali Webbov izvještavanje je imalo veliku zaslugu, kaže Parry.

Jedna od važnih stvari koje je Webb postigao, koje je postigla afro-američka zajednica, je konačno primorati CIA-u da poduzme ozbiljnu istragu o ovom stvarnom problemu, kaže Robert Parry.

Ali dok se to nije desilo, Webbova karijera je već bila uništena. On je počinio samoubistvo 2004. Cuesta se nada da će njegov film obnoviti raspravu o integritetu štampe.

Ako to nazivate filmom o osudi konkretnog establishmenta kao što je vlada, mislim da se to ipak više odnosi na medije.

XS
SM
MD
LG