Linkovi

Kenijski bubnjari siromašne četvrti daju nadu i podsticaj mladima


Bubnjari siromašne četvrti sviraju za različitu publiku
Bubnjari siromašne četvrti sviraju za različitu publiku

Grupa nastoji doseći do mladih I ostalih koji žive u neformalnim zajednicama u Najrobiju, odnosno siromašnim četvrtima, sa porukom da se drže dalje od droga I kriminala.

U naselju Dagoretti u Najrobiju u Keniji, 13-člana grupa pod imenom “Bubnjari siromašne četvrti” pravi bubnjeve I druge muzičke instrumente od materijala nađenih na otpadima metala I drugog materijala. Oni se koriste svojom muzikom kako bi podstakli mlade da se drže dalje od droga I da ostanu u školi.

Teško je zamisliti da je instrument, koji se zove kalimba, zapravo stara šerpa pronađena na otpadu. Ali Bubnjari siromašne četvrti u Najrobiju su umjetnici koji prave lijepu muziku od ne tako lijepih predmeta, kao što su, na primjer, ove cijevi. One proizvode jedinstven zvuk kada se koriste kao udarački instrument. Joel Muiruri je pjevač I bubnjar u grupi.

To se zove tubafon, jer je napravljen od cijevi. Mi koristimo reciklirane predmete. Ove cijevi se obično koriste u kanalizaciji I drugim stvarima, ali ih mi recikliramo I koristimo kao tubafon. U našoj grupi, tubafon ima ulogu klavira, kaže Joel.

Članovi grupe prave instrumente od materijala pronađenih na otpadu
Članovi grupe prave instrumente od materijala pronađenih na otpadu

Članovi grupe prave sve svoje instrumente koristeći se materijalima koje nalaze na otpadima materijala, ili čak kod svojih susjeda. Joel kaže da se tako Bubnjari siromašne četvrti razlikuju od svih ostalih grupa, I da na taj način šalju moćnu poruku siromašnima.

Ne možete im pokazati da kupujete instrumente, jer kako bi oni mogli kupiti instrumente. Želimo im pokazati da, koristeći se sa onim sa čime žive, mogu napraviti razliku.

Ova grupa je formirana prošle godine kao organizacija zasnovana na zajednici. Većina članova je prošla kroz višegodišnji muzički trening povezan sa jednim ranijim projektom. Grupa nastoji doseći do mladih I ostalih koji žive u neformalnim zajednicama u Najrobiju, odnosno siromašnim četvrtima, sa porukom da se drže dalje od droga I kriminala. Eunice Ruguru je plesač I bubnjar grupe.

Kalimba, instrument napravljen od šerpe
Kalimba, instrument napravljen od šerpe

Mi im dajemo poruku nade I podsticaja, jer neka djeca sa ulice su već izgubila nadu, kaže Eunice.

I sami članovi grupe su, nakon što su joj se pridružili, u sebi počeli nositi osjećaj nade I transformacije u vlastitom životu. Henry Kagathe je pjevač, plesač I bubnjar.

Ja sam bio na ulici. Sedam sam godina radio raznorazne stvari, krao sam. Ali sam onda shvatio da postoji I druga strana života. Ne morate krasti. Možda možete zatražiti nešto, zaprositi za malo novca. Ali sam onda ponovo razmislio I zapitao se da li mogu nešto drugo uraditi, da ne prosim. Sada ne prosim, nego vam nešto prodajem. Pravim nešto što vam želim prodati, kaže Henry.

Bubnjari siromašne četvrti sviraju za različitu publiku, od ulične djece u neformalnim naseljima do međunarodne publike u kulturnim centrima.

XS
SM
MD
LG