Linkovi

Unatoč odbijanju Vatikana, žene nastavljaju sa zahtjevom da se zaređivanje za svećenika dopusti i njima


Katolički aktivisti zahtjevaju ženske svećenike
Katolički aktivisti zahtjevaju ženske svećenike
Dok se katolički kardinali iz cijelog svijeta okupljaju u Rimu, a vjernici iščekuju bijeli dim kojim se objavljuje izbor novog pape, neki katolici traže progresivnije promjene kao što je zaređivanje žena za katoličke svećenike.

Protjecanje vremena sporije je, čini se, u Vatikanu, gdje vjerska ortodoksija počiva na čvrstim stupovima.

No, Giuseppe Visotto posjetitelj u Vatikanu, misli da je došlo vrijeme za malo više fleksibilnosti. “Crkva se mora prilagoditi modernom društvu. Svijet se mijenja pa mora i ckrva, u svakom pogledu.”

S druge strane svijeta, jedna katolička kongregacija koja se okuplja u protestantskoj crkvi u Baltimoreu, savezna država Maryland, već je odbacila zabranu o zaređivanju žena.

Dio su pokreta koji je, 2002. godine, počeo u Njemačkoj, rodnoj zemlji Pape Benedikta. U svijetu je danas oko 150 žena svećenika. Jedna od njih je Gloria Carpeneto. “Žene predstavljaju polovicu svjetskog iskustva,” kaže ona.

Time što svećeničku službu ograničava na muškarce, crkva gubi, dodaje Carpeneto i dodaje:

“To nije zbog toga što joj manjka razumijevanja za žene. Ali žene imaju i neka vlastita i jedinstvena iskustva i crkva nikad neće za njih znati ako u njoj nema i ženskog glasa. A neće niti muškarci koji sjede u crkvenim klupama.”


Ryan Sattler se s time slaže. “Bog želi da žene – Isus želi da žene – postanu puni članovi ove lijepe tradicionalne crkve koju zovemo katoličkom.”

Oko trećina Amerikanaca, odgojenih u katoličkoj vjeri, napustila je crkvu; neki su se priključili protestantskim denominacijama koje dopuštaju zaređivanje žena. Zašto to ne može i katolička crkva? “Mnogi se to isto pitaju jer bilo bi vrlo jednostavno,” odgovara Gloria Carpeneto.

Ali za crkvu bi, dodaje, bilo vrlo nepravedno da kaže: “Odgojili smo vas, sebe zvali vašom majkom, čuvali u svojem krilu, učili vas, a sada, kada ste u naponu svoje spiritualne snage i želite služiti Bogu, idite dolje, episkopalcima, oni će vas uzeti. To je suludo!”

Preostaje nada da će se jednog dana stvari promijeniti.

Vatikan je odlučio da svakog biskupa koji zaredi ženu za svećenika treba automatski izopćiti.

Unatoč tome, žene uživaju duboko štovanje u katoličkoj crkvi, naglašava talijanski svećenik Romulo Fenu.

“Žena, s Marijom, Isusovom majkom, ima temeljnu važnost u životu crkve. Znači, apsolutno se ne radi o diskriminaciji.”


Časna sestra Clare Marie Klein, iz reda sestara Sv. Feliksa,dijeli isto mišljenje. “Apsolutno, mislim da bi Isus, da je htio zarediti žene, zaredio svoju blaženu majku, ona je najviša, to ni najmanje ne bi naudilo dignitetu žena.”

Prevladava mišljenje se da će novi papa biti barem jednako konzervativan kao njegov prethodnik. Ali ukoliko to bude, otuđit će od crkve još veći broj progresivnih katolika.
XS
SM
MD
LG