Linkovi

Katar će u Afganistanu zastupati diplomatske interese SAD


A Qatar Airways aircraft takes off with foreigners from the airport in Kabul, Afghanistan, Sept. 9, 2021, in the first such large-scale departure since U.S. and foreign forces concluded their frantic withdrawal from the country late last month.
A Qatar Airways aircraft takes off with foreigners from the airport in Kabul, Afghanistan, Sept. 9, 2021, in the first such large-scale departure since U.S. and foreign forces concluded their frantic withdrawal from the country late last month.

Sjedinjene Države i Katar složili su se da će Katar zastupati diplomatske interese Sjedinjenih Država u Afganistanu, rekao je Reutersu visoki američki zvaničnik, što je važan signal potencijalnog direktnog angažovanja Vašingtona i Kabula u budućnosti poslije dvije decenije rata.

Katar u petak, 12. novembra, potpisuje sporazum sa Sjedinjenim Državama o preuzimanju uloge „moći za zaštitu“ američkih interesa kako bi se olakšala svaka formalna komunikacija između Vašingtona i talibanske vlade u Afganistanu, koju Sjedinjene Države ne priznaju.

Taj potez dolazi u trenutku kada se Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje bore s tim kako da se angažuju sa talibanima, nakon što je ta tvrdolinijaška grupa zauzela Afganistan u munjevitom napredovanju u avgustu, dok su se snage predvođene SAD povlačile nakon dvije decenije rata.

Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i evropske države, oklijevaju da formalno priznaju talibane jer kritičari kažu da odustaju od obećanja o političkoj i etničkoj inkluzivnosti i da ne stavljaju po strani žene i manjine.

Ali kako se zima približava, mnoge zemlje shvataju da moraju više da se angažuju kako bi spriječile duboko osiromašenu zemlju da uroni u humanitarnu katastrofu.

Prema dogovoru, koji će stupiti na snagu 31. decembra, Katar će posvetiti određeno osoblje iz svoje ambasade u Afganistanu Odeljenju za interese SAD i blisko će sarađivati sa američkim State Departmentom i sa američkom misijom u Dohi.

Američki zvaničnik je rekao da će Sjedinjene Države takođe nastaviti svoj angažman sa talibanima preko glavnog grada Katara, Dohe, gdje talibani godinama imaju političku funkciju.

„Kao naša zaštitna sila, Katar će pomoći Sjedinjenim Državama u pružanju ograničenih konzularnih usluga našim građanima i u zaštiti američkih interesa u Afganistanu“, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta, koji je govorio o osjetljivoj stvari pod uslovom da ostane anoniman.

Konzularna pomoć može uključivati prihvatanje zahtjeva za pasoše, nuđenje notarskih usluga za dokumentaciju, pružanje informacija i pomoć u hitnim slučajevima, rekao je američki zvaničnik.

Američko odjeljenje za interese će djelovati iz određenih objekata u kompleksu u Kabulu koji je koristila američka ambasada prije obustave operacija, rekao je zvaničnik State Departmenta, dodajući da će Katar nadgledati imovinu u kompleksu i sprovoditi bezbjednosne patrole.

Milioni Afganistanaca suočavaju se sa rastućom glađu usljed rastućih cijena hrane, suše i ekonomije u slobodnom padu, podstaknute teškom nestašicom novca, sankcijama talibanskim vođama i obustavom velike finansijske pomoći.

Pobjeda Talibana u avgustu dovela je do toga da su milijarde dolara inostrane pomoći koja je održala ekonomiju na površini naglo isključena, sa više od devet milijardi dolara u rezervama centralne banke zamrznutim van zemlje.

U odvojenom sporazumu, Katar će nastaviti da privremeno ugošćuje do 8.000 rizičnih Afganistanaca koji su podnijeli zahtjev za specijalne imigrantske vize (SIV) i članove njihovih porodica, rekao je američki zvaničnik.

„Aplikanti za SIV biće smješteni u kampu As Sajlija i vazduhoplovnoj bazi al-Udeid“, rekao je zvaničnik.

Dvije decenije duga američka okupacija Afganistana kulminirala je na brzinu organizovanim vazdušnim transportom u avgustu u kojem je više od 124.000 civila, uključujući Amerikance, Afganistance i druge, evakuisano pošto su talibani preuzeli vlast.

Međutim, u zemlji je ostalo na hiljade Afganistanaca koji su kao saveznici i saradnici SAD u opasnosti od progona Talibana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG