Linkovi

Kanadski parlament: Kineski odnos prema Ujgurima je genocid


Radnici hodaju pored zaštitne ograde zdanja koje je zvanično poznato kao centar za razvoj profesionalnih vještina u Dabančengu u Ksinjiang ujgurskoj autonomnoj oblasti, Kina, 4. septembra 2018.
Radnici hodaju pored zaštitne ograde zdanja koje je zvanično poznato kao centar za razvoj profesionalnih vještina u Dabančengu u Ksinjiang ujgurskoj autonomnoj oblasti, Kina, 4. septembra 2018.

Kanadski parlament usvojio je u ponedjeljak neobavezujući zaključak u kome se kaže da kineski tretman prema ujgurskoj muslimanskoj manjini u regionu Sinđijang predstavlja genocid, vršeći tako pritisak na vladu liberalnog premijera Justina Trudeaua da slijedi njihov primjer.

Kanadski Donji dom glasao je 266:0 za prijedlog opozicione Konzervativne stranke.

Trudeau i njegov kabinet uzdržali su se od glasanja, iako su ga liberali podržavali.

Zaključak je takođe izmijenjen neposredno prije glasanja u dijelu gdje se Međunarodni olimpijski komitet poziva da preseli Zimske olimpijske igre 2022. iz Pekinga ako se tretman nastavi.

Konzervativni rivali Trudeaua vrše pritisak na njega da postane oštriji prema Kini.

Nakon što je Kanada uhapsila finansijskog direktora Huaweija Menga Wanzhoua 2018. godine po američkoj potjernici, Kina je privela dvojicu Kanađana pod optužbom za špijunažu, rasplamsavajući dugotrajne diplomatske tenzije između dvije zemlje.

Kina je široko osuđivana zbog uspostavljanja kompleksa u Sinđijangu koje sama opsijuje kao "centre za stručno osposobljavanje", za suzbijanje ekstremizma i podušavanje ljudi novim vještinama, a koje su drugi nazvali koncentracionim logorima.

Peking negira optužbe za zloupotrebe u Sinđijangu.

Pozivajući se na svjedočenja, dokumente i izvještaje u medijima o kršenju ljudskih prava nad Ujgurima, konzervativni poslanik Michael Chong je rekao: "To više ne možemo ignorisati. Moramo to nazvati onim što jeste - genocidom."

Trudeau je oklijevao da upotrijebi riječ genocid, sugerišući da bi najbolji pristup bio traženje širokog konsenzusa među zapadnim saveznicima o pitanjima ljudskih prava u Kini.

"Multilateralni napredak biće najbolji način da se demonstrira solidarnost zapadnih demokratija... koje su izuzetno zabrinute i zaprepaštene izvještajima o tome šta se događa u Sinđangu", rekao je Trudeau u petak nakon razgovora sa kolegama iz G-7.

Trudeau i američki predsjednik Joe Biden održaće virtuelni bilateralni sastanak u utorak popodne, a vjerovatno će se razgovarati i o odnosima sa Kinom, rekao je izvor iz Vlade.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, posljednjeg cijelog dana na vlasti prošlog mjeseca, rekao je da je Kina izvršila "genocid i zločine protiv čovječnosti" represijom nad ujgurskim muslimanima.

Bidenova administracija pokušava da obezbjedi da se izjava o genocidu održi, tvrdi Linda Thomas-Greenfield, njegova kandidatkinja za amasadora u Ujedinjenim nacijama.

Cong Peiwu​, kineski ambasador u Otawi, odbacio je optužbe za genocid.

"Zapadne zemlje nisu u poziciji da kažu kako izgleda situacija sa ljudskim pravima u Kini", rekao je on u intervjuu prije glasanja. "U Ksinjiangu uopšte ne postoji takozvani genocid."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG