Linkovi

Osiromašeni pašnjaci mogli bi dovesti do novih invazija skakavaca


A locust in its grassland habitat - a heavily-grazed field in Inner Mongolia.
A locust in its grassland habitat - a heavily-grazed field in Inner Mongolia.

Pretjerana ispaša glavni je uzrok erozije i smanjene plodnosti tla širom svijeta. Međutim, jedna nova studija pokazuje da bi ona mogla prouzrokovati dodatni problem: navalu skakavaca.

Najveća pošast pustinjskih skakavaca u skoro dvadeset godina pogodila je Sjevernu i Zapadnu Afriku 2005. godine i uništila tamošnje usjeve te izgladnjela milijune ljudi. Nedugo nakon toga, još jedna invazija skakavaca koji napadaju stabla sručila se na Senegal. Skakavci su uništili mnoge voćke i stabla koja je volonterka Korpusa mira, Arianne Cease, tada tek pristigla u zemlju, planirala posaditi.

"Probala sam stabla zaštititi i omotati ih vrećama za luk, no to nije spriječilo skakavce da ih izglođu i dođu do stabla. Bili smo šokirani da nitko od nas nije mogao ništa učiniti."

To je iskustvo nagnalo Arianne Cease da prouči zbog čega se takve pošasti javljaju i kako bi se mogle spriječiti. Kao trenutna studentica postdiplomskog studija na Sveučilištu Arizona State, Arianne je otputovala u Mongoliju, gdje je pretjerana ispaša dovela do dodatne erozije.

"U u ovoj regiji imamo prašnjave oluje koje dolaze iz Kine, a koje ponekad stignu i u Sjedinjene Države. Zbog toga je erozija na ovom području ekstremna."

A erozija oduzima iz tla hranjive sastojke, poput dušika. Biljke i svi živući organizmi trebaju dušik za stvaranje bjelančevina u njihovim stanicama. Ako mislite da bi se skakavci u Aziji radije hranili bjelančevinama bogatim biljkama koje rastu na plodnom tlu, varate se.

"Otkrili smo da prehrana bogata bjelančevinama zapravo jako škodi skakavcima. Većina ih je od toga uginula."

U studiji, koja je objavljena u stručnom časopisu Science, Ariann Cease i njene kolege otkrili su da su skakavci bili najboljeg zdravlja kad su se hranili biljkama s niskom razinom bjelančevina, koje rastu na skoro opustošenim i vegetacijom osiromašenim pašnjacima. I drugi su se biolozi iznenadili. Keith Cressman iz Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, kaže:

"Mislim da je to vrlo zanimljivo jer se kosi s našim standardnim shvaćanjima."

No, Keith Cressman upozorava da ono što vrijedi za jednu vrstu skakavaca ne mora važiti i za sve. Primjerice, znanstvenici su pronašli da upravo suprotno vrijedi za pustinjske skakavce, kaže on:

"Kad ti insekti jedu lišće bogato dušikom, više će se razmnožavati, brže će rasti, porast će im broj, postat će općenito otporniji i zdraviji skakavci."

Keith Cressman kaže da je odnos između stoke, tla i skakavaca složen i da se razlikuje od mjesta do mjesta. A da bi se njihov problem u potpunosti razumio, potrebna su nova istraživanja.

XS
SM
MD
LG