Linkovi

Kakva je politička i humanitarna uloga najveće agencije za useljavanje u svijetu?


Kakva je politička i humanitarna uloga najveće agencije za useljavanje u svijetu?
Kakva je politička i humanitarna uloga najveće agencije za useljavanje u svijetu?

Direktor američke Službe za državljanstvo i imigraciju Alejandro Mayorkas kaže da je uloga njegove agencije dvojaka: ona je zadužena za dobrodošlicu novim useljenicima ali ima i ulogu na planu jačanja državne sigurnosti

Prošle godine američko je državljanstvo steklo gotovo 700 tisuća stranaca, iz više od 200 zemalja. O useljavanju u Sjedinjene Države razgovaramo s direktorom američke Službe za državljanstvo i imigraciju, Alejandrom Mayorkasom. Tema razgovora bila je politička i humanitarna uloga ove najveće agencije za useljavanje na svijetu.

Prije nego što je stupio na položaj direktora američke useljeničke službe, Alejandro Mayorkas bio je odvjetnik i savezni tužitelj. Od kolovoza prošle godine na čelu je vladine ustanove s oko 18 tisuća uposlenika, koja djeluje u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti.

Alejandro Mayorkas kaže da je uloga njegove agencije dvojaka: ona je zadužena za dobrodošlicu novim useljenicima ali ima i ulogu na planu jačanja državne sigurnosti: "To su dva dijela iste cjeline. Amerika prima značajan broj svjetskih izbjeglica. Mi smo uistinu svjetionik nade i životne šanse za cijeli svijet, za one kojima treba utočište, za one koji žele bolji život. U isto vrijeme, oni koji nam žele zlo – nisu dobrodošli."

Osim, naravno, Indijanaca, svi Amerikanci i njihovi preci došli su u Sjedinjene Države od negdje drugdje. Iako je Amerika i danas zemlja useljenika, njene granice moraju biti striktno kontrolirane. Viznu politiku određuje Kongres Sjedinjenih Država, koji odlučuje koliko će se, i kakvih, svake godine izdati viza.

"Postoje posebne vize za niz kategorija. Za sezonske radnike. Za strance u određenim deficitarnim profesijama. Ljude koji dolaze raditi na velikim farmama. Država nastoji udovoljiti potrebi za talentiranim useljenicima, ali u isto vrijeme i zaštititi domaće radno stanovništvo," kaže Mayorkas.

Američke useljeničke vize nekad su i odgovor na humanitarnu krizu u inozemstvu, kao što je bio ovogodišnji potres na Haitiju. "Država je djelovala jako brzo – objavila je da svi Haićani koji se nalaze u Sjedinjenim Državama mogu u njima privremeno ostati, bez obzira na aktualni status. I to sve dok se uvjeti života na Haitiju ne stabiliziraju," kaže Mayorkas.

Alejandro Mayorkas kaže da američka useljenička politika također štiti strance koji su politički progonjeni u svojim zemljama: "Azil i izbjeglički program, koji su uistinu najbolji na svijetu, definiraju Ameriku kao utočište za one koji su progonjeni zbog svoje pripadnosti odredjenoj grupaciji. Na primjer, u Americi danas žive tisuće Iračana koji su nam pomagali posljednjih godina. Oni imaju pravo doseliti se upravo zbog toga sto su pomagali Americi."

I obitelj samog Alejandra Mayorkasa uselila je u Sjedinjene Države, i to s Kube, 1960. Premda Amerika nudi useljenicima odlične mogućnosti, direktor useljeničke službe napominje da sami useljenici moraju učiniti ipak najviše – oni trebaju iskoristiti ukazanu šansu, kroz osobnu inicijativu, rad i školovanje. Roditelji Alejandra Mayorkasa su, na primjer, naglašavali svojoj djeci važnost učenja.

Danas, ovaj Amerikanac kubanskog podrijetla kaže da je ponosan i na Ameriku a i na Kubu, te štuje etničke i kulturne raznolikosti za koje su zaslužni useljenici u Ameriku. Na primjer, škole u New York Cityjju polaze djeca iz više od 180 zemalja svijeta, koja kod kuće mahom govore jezik 'starih domovina'.

No Alejandro Mayorkas napominje da useljenici, da bi bili uspješni, moraju postati i dio američkog društva. Da bi stekli državljanstvo, moraju pokazati poznavanje osnova engleskog jezika, američke povijesti i funkcioniranja političkog sustava.

Alejandro Mayorkas smatra da ustanova u kojoj on radi - Služba za državljanstvo i useljavanje - ima obvezu poboljšati proces dobivanja viza te pomoći useljeničkim zajednicama u Americi da se što bolje integriraju u društvo.

XS
SM
MD
LG