Linkovi

Kako najbolje štedjeti za mirovinu?


Kako najbolje štedjeti za mirovinu?
Kako najbolje štedjeti za mirovinu?

Pete D'Arruda, financijski planer: "...ako nam je 65 godina, 65 posto naše ušteđevine treba biti zaštićeno od gubitka vrijednosti, što smo stariji, vrijeme sve više radi protiv nas."

Danas pojam umirovljenje može imati različita značenja. Za mnoge Amerikance umirovljenje označava završetak dijela života u kojem su zarađivali i početak razdoblja uživanja. Međutim mirovinu treba planirati i za nju štedjeti.

U mnogim zemljama poslodavci nude neku vrstu mirovinske štednje, koja može biti povezana s dionicama te firme ili vođena od strane financijskih stručnjaka. Svaki će vam finacijsi savjetnik preporučiti da za mirovinu štedite izravno uplačujući dio svoje plaće, no i to da to ne bi trebao biti i jedini oblik mirovinske štednje. Pete D'Arruda vodi svoju vlastitu firmu za financijsko planiranje, te daje savjete oko mirovnske štednje na televiziji i radiju. On savjetuje štednju kad god je to moguće, te da s približavanjem umirovljenja treba biti sve oprezniji kada je riječ o ulaganju ušteđevine.

"Iz naše perspektive život se sastoji od tri razdoblja. U razdoblju u kojem zarađujemo novac lakše je ulaziti u rizik jer ako ga izgubimo, znamo da ćemo ga moći zaraditi još. A u oko pet godina prije umirovljenja ulazimo u prijelazno razdoblje u kojem trebamo početi prenositi ušteđevinu s Wall Streeta u manje rizične oblike investiranja."

Pod rizičnim investicijama D'Arruda misli na dionice i druge vrijednosnice koje mogu brzo izgubiti na svojoj vrijednosti. Premda one pružaju mogućnost veće zarade, s godinama ih se treba početi sve više kloniti. D'Arruda spominje jednostavnu metodu izračunavanja optimalne razine rizika, a to je dodavanje postotnog znaka svoj dobi, naime toliki udio ušteđevine treba biti stavljen na sigurno.

"Na primjer, ako nam je 65 godina, 65 posto naše ušteđevine treba biti zaštićeno od gubitka vrijednosti, što smo stariji, vrijeme sve više radi protiv nas."

Investicijska kuća Charles Schwab priprema studiju o tome kako se Amerikanci pripremaju za svojue umirovljenje. Jedna nedavna studija je pokazala da 44 posto starijih osoba rođenih nakon Drugog svjetskog rata s pouzdanjem gleda na svoju mirovinu. Ta se generacija približava 65. godini života, što je danas u Sjedinjenim Državama dob stjecanja prava na punu mirovinu.

XS
SM
MD
LG