Linkovi

Kako krenuti u borbu protiv najvećih društvenih problema u svijetu?


Kako krenuti u borbu protiv najvećih društvenih problema u svijetu?
Kako krenuti u borbu protiv najvećih društvenih problema u svijetu?

Pokušaj rješavanja najhitnijih društvenih problema u svijetu zahtijeva elan, posvećenost, inovaciju i - dobar poslovni plan. Upravo to je moto natjecanja Hult Global Case Challenge

Pokušaj rješavanja najhitnijih društvenih problema u svijetu zahtijeva elan, posvećenost, inovaciju i - dobar poslovni plan. Upravo to je moto natjecanja Hult Global Case Challenge.

Međunarodna škola za biznis Hult jedna je od najboljih te vrste, s kampusima svugdje u svijetu. Prije tri godine, jedan od poduzetnički nastrojenih studenata poslijediplomskog studija menadžmenta osmislio je natjecanje za studente biznisa pod nazivom Hult Global Case Challenge. Cilj je pronaći najbolje ideje koje će se iskoristiti za rješavanje hitnih globalnih problema.

Timovima studenata iz cijelog svijeta Ahmad Ashkar predstavio je izazov: razviti inovativne strategije za odabrane nevladine organizacije kako bi im se pomoglo da pristupe rješavanju nekih od gorućih problema današnjice, kao što su glad, siromaštvo i bolesti: "Nakon što se odaberu najbolji prijedlozi rješenja, donosi se odluka za njihovo provođenje. Moramo razmotriti na koji način će se novčana nagrada od milijun dolara najbolje iskoristiti, odnosno pokazati što brži rezultat u rješavanju nekih od gorućih problema u svijetu."

Nakon što detaljno prouče ciljeve i način djelovanja nevladine organizacije, najbolji studenti menadžmenta s raznih strana svijeta sastavljaju poslovni plan kako bi ostvarili što veću učinkovitost predloženog rješenja.

Howard McNally, direktor natjecanja, kaže da je svatko od sudionika pobjednik – i studenti i nevladine organizacije: "To je izvanredna prilika za studente da se uključe u takvu vrstu izazova na svjetskoj razini i da vide kakve im se prilike pružaju na globalnom tržištu ako odaberu taj put. A za nevladine organizacije to je izvanredna prilika da ih se savjetuje o njihovoj viziji i ciljevima."

Svake godine natjecanje ima različitu temu. Ovogodišnja je siromaštvo. Organizatori natjecanja stoga su stupili u kontakt s tri nevladine organizacije. Jedna od njih, SolarAid, siromaštvo želi smanjiti putem štednje energije i energetske održivosti. Druga, Habitat For Humanity, gradi skromne, ali dostupne kuće za siromašne, a treća, One Laptop per Child, proizvodi računala i prodaje ih po simboličnoj cijeni vladama koje ih potom šalju siromašnim zajednicama.

"Do sada smo dodijelili oko tri milijuna prijenosnih računala u ukupno 40 zemalja Južne Azije, supsaharske Afrike, Latinske Amerike i nekih regija Europe," kaže Matthew Keller, zamjenik direktora organizacije One Laptop per Child, koja u ovom natjecanju sudjeluje već drugu godinu za redom. On kaže da je od ključne važnosti za budući razvoj i ekonomski boljitak da se ovi mladi ljudi što prije uključe u proces rješavanja spomenutih globalnih problema.

Tridesetogodišnji Sandy Parakilas sudjelovao je u prvom natjecanju 2009. godine. Njegov tim sa Sveučilišta Carnegie Mellon osvojio je jednu od tri glavne nagrade za poslovni plan koji su izradili za One Laptop per Child: "Oni su se tada borili za opstanak s konkurentnim Microsoftom i Intelom. Zbog toga je to bila dobra prilika za neke studente biznisa da svojim idejama o vođenju biznisa koji posluje bez dobiti pripomognu da postane profitabilniji."

Ovo je prva godina natjecanja za tvrtku SolarAid. Glasnogovornik David Batley kaže da su njen fokus ruralna područja u južnom dijelu Afrike, gdje je kerozin glavni izvor energije, ali i glavni zagađivač. SolarAid surađuje s lokalnim poduzetnicima u opskrbljivanju ruralnih zajednica proizvodima solarne energije. No, to je samo prvi dio izazova, kaže David Batley. Drugi, i veći, je, dodaje on, kako izgraditi povjerenje tih zajednica i na koji način organizirati logistiku potrebnu za dopremu proizvoda u taj dio svijeta. Studenti čiji će plan predložiti najpraktičnije načine za tu realizaciju bit će proglašeni pobjednicima.

"Mislim da će pobjednički tim biti onaj koji će koristiti kombinaciju inovativnog mišljenja, istovremeno uzimajući u obzir praktičnost djelovanja i izazove poslovanja u Africi," kaže Batley.

Nagrada od milijun dolara bit će dodijeljena pobjedničkom timu u svakoj od tri kategorije: obrazovanju, gradnji stambenog prostora i očuvanju energije. Pobjednička ekipa time će dobiti priznanje, a novac će pripasti nevladinoj organizaciji koja će provesti ideje pobjedničkog tima, kaže direktor natjecanja Howard McNally.

Regionalna natjecanja održat će se 25. veljače sljedeće godine, na Hult kampusima u Bostonu, San Francisku, Londonu, Dubaiju i Šangaju. Finalisti će biti odabrani u New Yorku, 26. travnja.

Svatko tko želi sudjelovati u ovom natjecanju može popuniti zahtjev na web sajtu: http://hultglobalcasechallenge.com

XS
SM
MD
LG