Linkovi

Kada bi Covid mogao postati endemska bolest?


Ilustracija
Ilustracija

Dok pandemija zarazne Delta varijante koronavirusa jenjava u mnogim dijelovima svijeta, naučnici su otpočeli analiziranja kada i gdje bi Covid mogao postati endemska bolest.

Prva predviđanja pokazuju da bi se to moglo dogoditi 2022. godine, zaključak je razgovora sa više desetina priznatih stručnjaka koje je obavila agencija Reuters.

Prema njihovim očekivanjima, prve države koje će uspješno prebroditi pandemiju biće one koje su sprovele vid kombinacije visoke stope vakcinacije i razvijanja prirodnog imuniteta među stanovništvom zaraženom koronavirusom – poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Portugala i Indije.

Upozoravaju, međutim, da Covid ostaje nepredvidiv virus koji mutira dok se širi među nevakcinisanom populacijom.

Niko od stručnjaka, kako piše agencija Reuters, ne bi u potpunosti isključio ono što se u dijelu javnosti označava scenarijem sudnjeg dana, u kome virus mutira do te mjere da nadjačava stečeni imunitet. Međutim, većina ipak gaji uvjerenje da će brojne države tokom 2022. ostaviti iza sebe najgore posljedice pandemije.

Smatramo da je od ovog momenta pa do kraja 2022. ključno vrijeme za uspostavljanje kontrole nad virusom. Period u kom se značajno može smanjiti trend teških oboljenja i smrtnih slučajeva”, izjavila je Maria Van Kerkhove, jedna od glavnih epidemiološkinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Cilj te organizacije je da 70 procenata svjetske populacije bude vakcinisano do kraja 2022. godine.

Ako uspijemo u tome, bićemo u veoma drugačijoj epidemiološkoj situaciji“, rekla je ona za Reuters.

Međutim, kako dodaje, zabrinuta je da će države prerano ukinuti mjere predostrožnosti protiv koronavirusa.

Nevjerovatno mi je što vidim ljude na ulicama, kao da je sve gotovo”, upozorava Van Kerkhove.

Broj novooboljelih i smrtnih slučajeva od posljedica Covida opada od avgusta u skoro svim regionima svijeta, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije objavljenom krajem oktobra.

Izuzetak je bila Evropa, u pojedinim zemljama tog područja u kojima je ostvaren nizak stepen vakcinacije poput Rumunije i Rusije, ali i u državama koje su ukinule obavezno pokrivanje lica – teškoće je izazvala delta varijanta virusa.

Također, doprinijela je porastu infekcija Singapuru i Kini, koje imaju visoku stopu vakcinacije, ali nedovoljan prirodni imunitet zbog oštrih antipandemijskih mjera koje su primjenjivale.

Biće razlika od mjesta do mjesta – jer postoji zavisnost od ostvarene količine imuniteta, kao i efikasnosti distribucije vakcina… Koja je promjenjiva od oblasti do oblasti i od zemlje do zemlje”, rekao je Marc Lipsitch​, epidemiolog sa Univerziteta Harvard.

Nekoliko stručnjaka za Reuters je iznijelo očekivanja da će se talas Delta varijante u SAD-u okončati tokom novembra kada će biti zabilježen posljednji značajniji porast broja novooboljelih.

Dogodiće se skroman zimski porast slučajeva Covida. Ako ne bude novih varijanti virusa pandemija koronavirusa počeće da jenjava u aprilu 2022.”, smatra Chris Murray, stručnjak sa Univerziteta Washington.

Čak i u državama u kojima se bilježi porast broja novooboljelih, jer se ublažavaju antipandemijske mjere, poput Velike Britanije, djeluje da proces imunizacije građane drži podalje od bolnica.

Većina pandemije u smislu hitnog slučaja je iza nas”, uvjerava Neil Ferguson, epidemiolog sa Imperijal koledža u Londonu.

Ipak, stručnjaci i dalje predviđaju da će Covid ostati glavni uzrok oboljevanja i smrtnih slučajeva u narednim godinama, poput drugih endemskih bolesti kao što je malarija.

Oboljevanje od endemskih bolesti nije samo po sebi dobroćudno”, podvlači Maria Van Kerkhove, epidemiološkinja Svjetske zdravstvene organiazcije.

Pojedini stručnjaci smatraju da će se virus u svojoj konačnoj formi ponašati kao boginje, koje izazivaju epidemije u među nedovoljno vakcinisanom populacijom.

Za razliku od njih, postoje i oni koji smatraju da će Covid više djelovati kao sezonska respiratorna bolest, poput gripa. Bio bi manje smrtonosan i u većoj mjeri bi mogao pogađati djecu, što bi moglo potrajati decenijama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG