Linkovi

SAD i Južna Koreja u završnici postizanja sporazuma o američkim snagama


Južnokorejski demonstranti drže transparente tokom protesta protiv zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, u blizini predsjedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 8. marta 2021.
Južnokorejski demonstranti drže transparente tokom protesta protiv zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, u blizini predsjedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 8. marta 2021.

Dogovor o zadržavanju snaga Sjedinjenih Država na Korejskom poluostrvu bliži su završetku, ublažavajući tenzije između Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje su narasle nakon isteka prethodnog sporazuma 2019. godine.

Pentagon je u ponedjeljak potvrdio da pregovarači iz Washingtona i Seula "slijede posljednje korake" novog "Sporazuma o specijalnim mjerama" koji navodi kako će dvije zemlje podijeliti troškove za približno 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Pentagon "zadovoljan"

"Zadovoljni smo", rekao je u ponedjeljak novinarima sekretar za štampu Pentagona John Kirby, upitan o provizornom dogovoru.

"Predloženi sporazum ponovo potvrđuje da je savezništvo Sjedinjenih Država i Republike Koreje karika mira, bezbjednosti i prosperiteta za sjeveroistočnu Aziju, kao i za slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju", rekao je on.

"Mislim da napor koji smo primijenili u ovom procesu samo potvrđuje ono što je (ministar odbrane Lloyd Austin) mnogo puta rekao o važnosti saveza i partnerstava, posebno u tom dijelu svijeta", dodao je.

Vijest o načelnom sporazumu o novom, šestogodišnjem "Sporazumu o posebnim mjerama" prvi put se pojavila u nedjelju.

Precizni uslovi sporazuma tek treba da budu objavljeni, ali State Department je rekao da uključuje "značajno povećanje" doprinosa Južne Koreje.

Zapeli razgovori

Raniji pregovori između Washingtona i Seula zapeli su nakon što je bivši predsjednik SAD Donald Trump odbio je ponudu Južne Koreje da poveća svoje uplate za 13 odsto godišnje, sa 920 miliona na oko milijardu dolara.

Portparol State Departmenta Ned Price ukazao je u ponedjeljak da su ti razgovori dobili novi, manje zahtijevan ton pod predsjednikom Joe Bidenom.

"Južnokorejci su naši saveznici", rekao je Price, odbijajući ideju da Seoulu predstavi listu zahtjeva.

"Mislim da to ne bi pomoglo jačanju osnovnog saveza. Uključili smo se u konstruktivne pregovore u dobroj vjeri", dodao je.

Dogovor i dalje moraju da odobre zakonodavci Južne Koreje.

Seul je prvo počeo da plaća prisustvo trupa SAD početkom 1990-ih. SAD trupe su bile smještene u Južnoj Koreji da bi pomogle u zaštiti te zemlje od Sjeverne Koreje od primirja 1953. koje je okončalo borbe u Korejskom ratu.

U izvještaju su korištene informacije agencije Reuters.
XS
SM
MD
LG