Linkovi

Junak "Hotela Ruanda" proglašen krivim za terorizam


Paul Rusesabagina, predstavljen kao heroj u filmu iz 1994. o genocidu u Ruandi, u lisicama izlazi iz sudnice u Kigaliju u Ruandi 25. septembra 2020.
Paul Rusesabagina, predstavljen kao heroj u filmu iz 1994. o genocidu u Ruandi, u lisicama izlazi iz sudnice u Kigaliju u Ruandi 25. septembra 2020.

Vrhovni sud Ruande u ponedjeljak je proglasio Paula Rusesabaginu krivim po optužnici za terorizam. Rusesabagina je nekadašnji menažder hotela, koji je prikazan kao heroj u hollywodskom filmu "Hotel Ruanda".

"Treba da budu proglašeni krivim zato što su dio terorističke grupe", rekla je sudija Beatrice Mukamurenzi. "Napadali su ljude u njihovim domovima, pa čak i u automobilima, dok su putovali."

Rusesabagina i još 20 ljudi optuženo je za 13 krivičnih djela zbog navodne veze sa Nacionalnim snagama oslobođenja, ili FLN, paravojnom grupom koju vlada Ruande optužuje za terorizam.

Prema izvještajima u vladinom dnevniku New Times, tužioci su tražili doživotnu kaznu za Rusesabaginu, i različite dužine kazne za druge osumnjičene.

Rusesabagina, čija je životna priča opisana u filmu "Hotel Ruanda" zbog pokušaja da spasi ljude za vrijeme genocida u Ruandi 1994. godine, odbacio je sve optužbe. On je napustio Ruandu 1996. i državljanin je Belgije. Proteklih godina je bio istaknuti kritičar predsjednika Paula Kagamea​ i njegove vlade.

Porodica i aktivisti kažu da je Rusesabagina u suštini bio otet u augustu 2020. Nakon što je stigao u Dubai, ukrcao se u privatni avion i prebačen je u glavni grad Ruande, Kigali, gdje je uhapšen. U intervjuima poslije hapšenja rekao je da je vjerovao da putuje za Burundi, kako bi govorio u crkvama na poziv jednog prijatelja.

Arhiv - Paul Rusesabagina, koji je inspirisao film "Hotel Ruanda", na suđenju u Kigaliju.
Arhiv - Paul Rusesabagina, koji je inspirisao film "Hotel Ruanda", na suđenju u Kigaliju.

Kate Gibson​, jedna od branilaca Rusesabagaine, izjavila je za radio program Glasa Amerike "Daybreak Africa" iz Ženeve da njen klijent nije imao šanse na sudu.

"Naše je mišljenje da je ovo kraj priče koja je napisana čak i prije nego što je gospodin Rusesabagina kidnapovan", izjavila je. "Uvijek je postojao smišljen i odlučan plan da će mu se suditi i da će biti osuđen pred sudom u Ruandi."

Gibson kaže da Rusesabagina nije dobio pravedno suđenje, navodeći da advokatima nije dozvoljeno da mu donose dokumenta, a kada su dokumenta donijeta da bi ih advokati razmotrili sa njim, ona su im oduzeta. Suđenje je, prema njenim riječima, bilo "toliko ispod svih međunarodno priznatih standarda poštenog suđenja da sama presuda nema poseban značaj".

Međunarodni posmatrači se, po svemu sudeći, slažu sa tom ocjenom. Predstavnici Centra za ljudska prava Američkog udruženja pravnika, koji su pratili slučaj zajedno sa Clooney fondacijom za pravdu, iznijeli su slično mišljenje.

"Ovo takozvano suđenje nije pravi proces, postalo je spektakl u kome nije dozvoljno da se ospori državna verzija događaja. Svaka presuda koja proistekne iz toga se ne može smatrati vjerodostojnom pošto nije zasnovana na dokazima koji su adekvatno razmotreni", izjavio je Geoffrey Robertson, stručnjak organizacije TrialWatch Expert.

"To je prazna presuda jer je prethodio proces koji je očigledno bio nepravedan", kaže Gibson. Osnovna prava kao što su pravna pomoć, pravo na adekvatno vrijeme i sredstva i pravo na pretpostavku nevinosti - sve je to uskraćeno", dodala je.

“Nekoliko dana poslije hapšenja, visoki zvaničnici Ruande, uključujući predsjednika, izašli su i rekli da je kriv", kaže pravnica.

James Butty , novinar servisa Glasa Amerike za Afriku, učestvovao je u pisanju izveštaja. Korišyene su i informacije agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG