Linkovi

Uz 4. juli, Dan neovisnosti SAD: Dokumenti o prelomnicama američke povijesti


Verzija Dekracije neovisnosti koju je ispisao Thomas Jefferson razlikuje se od originalnog teksta, a u prvim kopijama originalnog notnog zapisa američke himne potkrala se štamparka greška.

Bivše britanske kolonije na istočnim dijelovima današnjih Sjedinjenih Američkih Država 4. jula 1776. godine usvojile su Deklaraciju neovisnosti i tim činom i formalno su se odvojile od britanske krune. Jedna od vrlo rijektih kopija Deklaracije, ispisana rukom Thomasa Jeffersona, dostupna je posjetiteljima najveće njujorške javne biblioteke. Malo dalje, u drugoj, manjoj biblioteci izložena je, takođe vrlo rijekta kopija originalnog teksta američke nacionalne himne "The Star Spangled Banner."

Verzija Dekracije neovisnosti koju je ispisao Thomas Jefferson, kasnije izabran za trećeg po redu američkog predsjednika, razlikuje se od drugih kopija po onome što je Jefferson ispustio da prepiše iz originalnog teksta.

Direktorica biblioteke Ann Thornton o tome kaže:

"U kopiji koju je Jefferson pisao on je podcrtao dijelove koji su bili nešto drugačiji nego u finalnoj verziji. Takođe je izostavio dio o nužnosti ukidanja ropstva da bi, kako to sada tumačimo, umirio kolonije na američkom jugu, zagovornice održavanja ropstva."

Thomas Jefferson robovlasništvo je smatrao neprirodnim i protivnim osnovnim principima humanosti. No, tadašnja realnost i ideja o ukidanju kolonijalne ovisnosti zahtijevali su određene kompromise. Kopija Deklaracije neovisnosti koju je ispisao Jefferson je jedna od 11 sačuvanih kopija koje sadrže dio o ropstvu.

Stojeći pred Jeffersonovom kopijom posjetioci govore:

"Rekao sam mojim djevojčicama da moramo vidjeti taj rijetki domument. Mislim da je to sjajna prilika saznati više o najbitnijem detalju iz povijesti naše nacije."

"To je, mislim na Deklaraciju neovisnosti, prelomni trenutak američke povijesti."

"Ovo je sjajna mnogućnost... vidjeti kopiju vlastitim očima."

Nekoliko blokova dalje od glavne javne njujorške biblioteke je biblioteka Morgan. Jedna od 11 prvih kopija originalnog notnog zapisa američke himne izložena je u toj biblioteci. Riječi su dio mnogo duže poeme koju je 1814. godine napisao Francis Scott Key. Odabrani dio teksta i muzika nacionalnom himnom proglašeni su 1931. godine.

Kustosica Frances Barulich, ukazuje na jednu specifičnost kopije koja se izložena u biblioteci Morgan:

"Thomas Carr, izdavač iz Baltimora, štampao je, kako pretpostavljamo, notni zapis i tekst u nekoj žurbi i tom prilikom napravio grešku. U riječi "patriotic" izostavio je slovo t tako da je na tim kopijama riječ "pariotic." Po toj greški razlikuje se prvo izdanje teksta i notnog zapisa nacionalne himne od svih kasnijih izdanja."

Sa štamparskom greškom, ili bez nje, i to je dokument koji je sastavni dio povijesti današnjih Sjedinjenih Američkih Država, povijesti koja je počela otkazivanjem kololonijalnog statusa britanskoj kruni i usvajanjem Deklaracije neovisnosti 4. jula 1776. godine.

SAD: Dokumenti o prelomnicama američke povijesti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG