Linkovi

SAD i Južna Koreja započeli najveću vojnu vježbu u posljednjih nekoliko godina


Na ovoj fotografiji koju je dostavilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, raketa je ispaljena tokom zajedničke obuke između SAD-a i Južne Koreje na neotkrivenoj lokaciji u Južnoj Koreji, 25. maja 2022.
Na ovoj fotografiji koju je dostavilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, raketa je ispaljena tokom zajedničke obuke između SAD-a i Južne Koreje na neotkrivenoj lokaciji u Južnoj Koreji, 25. maja 2022.

SAD i Južna Koreja u ponedjeljak su započeli zajedničku najveću vojnu vježbu u posljednjih nekoliko godina kako bi se suprotstavili "rastućoj prijetnji iz Sjeverne Koreje", navode južnokorejski zvaničnici.

Vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje će trajati dvije sedmice, uključivat će programe obuke na terenu koji simuliraju različite scenarije, uključujući odgovor na napade Sjeverne Koreje na vitalnu južnokorejsku infrastrukturu.

SAD i Južna Koreja su smanjile ili odgađale vojne vježbe od 2017. u sklopu napora da se Sjeverna Koreja namami za pregovarački sto i zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će pojačati vježbe u cilju odvraćanja Sjeverne Koreje, koja je ove godine izvela rekordan broj lansiranja projektila.

Iako Sjedinjene Države i Južna Koreja kažu da su vježbe defanzivne, Sjeverna Koreja ih prikazuje kao pripremu za invaziju i često ih koristi kao priliku da demonstrira vlastito oružje i uputi druge prijetnje.

Ove godine, Sjeverna Koreja je izvela više od 30 lansiranja projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete dizajnirane za ciljanje Sjedinjenih Država. Drugi testovi uključivali su oružje kratkog dometa namijenjeno izbjegavanju raketne odbrane SAD-a i Južne Koreje.

Američki i južnokorejski zvaničnici također kažu da bi Sjeverna Koreja u svakom trenutku mogla izvesti sedmu nuklearnu probu – korak koji bi mogao dramatično podići tenzije na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja nije testirala nuklearno oružje od 2017.

Sjedinjene Države i Južna Koreja složile su se da će odgovoriti na sjevernokorejsku nuklearnu probu raspoređivanjem "strateških sredstava" u regiji, saopštilo je prošle sedmice južnokorejsko Ministarstvo nacionalne odbrane. "Strateška sredstva" se mogu odnositi na sisteme naoružanja uključujući bombardere sa nuklearnim snagama, podmornice na nuklearni pogon ili nosače aviona.

Južna Koreja nema vlastito nuklearno oružje, ali se za zaštitu oslanja na takozvani američki "nuklearni kišobran". Sjedinjene Države također imaju oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji.

Prije 2017. godine, dvije zemlje su održavale godišnje proljetne i ljetne zajedničke vježbe osmišljene da poboljšaju sposobnost dviju strana da rade zajedno u slučaju rata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG