Linkovi

Josipović: "Korupcija je jedno od najvećih zala koje može zateći bilo koju državu"


Josipović: "Korupcija je jedno od najvećih zala koje može zateći bilo koju državu"
Josipović: "Korupcija je jedno od najvećih zala koje može zateći bilo koju državu"

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike hrvatski predsjednik je rekao da su "Sjedinjene Američke Države vrlo velik, ozbiljan, moćan partner kojega imamo, Sjedinjene Države su kroz dugi niz godina, od same borbe za hrvatsku neovisnost, pa, evo, do današnjih dana, podržavale Republiku Hrvatsku"

GA: Gospodine Predsjedniče, prvo da Vam se zahvalim što ste odvojili vrijeme za ovaj razgovor. Prva tema: strana ulaganja. Naravno da ih Hrvatska treba, to svi znamo. O tome ste razgovarali ovdje s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom. No, problem je, vrlo često, problem korupcije u Hrvatskoj.

IJ: Korupcija je jedno od najvećih zala koje može zateći bilo koju državu. Postoje procjene koliko društvenog proizvoda nam otme korupcija i organizirani kriminal i to je zaista impresivno. Međutim, Hrvatska ima i mora imati snage da izađe na kraj s korupcijom. Prvo, zato što moramo radi nas samih jer je građanima dosta toga da se svugdje negdje mora dati ovo ili ono. Posebno je biznisu dosta toga. Ima ljudi koji zaista imaju pošteno novce, koji žele investirati, međutim vrlo često nailaze na prepreke koruptivne naravi, ali i nefunkcioniranja administracije. Prema tome, tu moramo napraviti te važne poteze. Ali, to ima i svoje naličje. Naličje je to da je borba protiv korupcije uvjet za naš ulazak u Europsku uniju. Prema tome, mislim da je politika nulte tolerancije, koju je proklamirala i predsjednica vlade, a za koju se ja zalažem još iz predizbornih vremena, jedini ispravni pristup. To znači da i ove tekuće afere koje imamo moraju biti riješene, moraju biti riješene profesionalno. Pri tome ne znači da moraju pasti osuđujuće presude u svim predmetima; mora predmet biti izložen profesionalno, od prvog trenutka, od policije, pa do pravosuđa, i mora izaći jedna pravedna i zakonita presuda. Ovo što se otvaraju afere, pa i protiv visokih dužnosnika, o čijoj krivnji, naravno, će reći sud a ne ja, je dobar znak. To znači da nema nedodirljivih, znači da i oni koji su na najvišim pozicijama moraju znati da će odgovarati ako se upuste u neke sumnjive poslove. Upravo u tom kontekstu vidim i neke pokušaje da se opstruira pravda, pa i nekim kadrovskim rješenjima i instrukcijama. Evo, ima znakova da postoje neki krugovi koji upravo sada, kada je gospodin Bajić, odnosno Državno odvjetništvo zaista ozbiljno ušlo u neke afere u koje su umiješani neki vrlo visoko pozicionirani krugovi, razmišljaju o njegovoj smjeni.

GA: Sjedinjene Države su, to nije tajna, ponudile Hrvatskoj svoju pomoć u borbi protiv korupcije. Možete li to komentirati?

IJ: Da, apsolutno. Postoje tehnike i znanja koja mi nismo imali, a Amerika je već dugo vremena intenzivno u borbi protiv korupcije. Kada govorimo o tome, ja bih istaknuo još jednu stvar. Često se iz mnogih europskih zemalja s pravom prigovara da je kod nas visok stupanj korupcije. Međutim, ono što bih istaknuo, da je u nekoliko velikih slučajeva naša korupcija duboko povezana s korupcijom u tim zemljama, i ja i od naših prijatlejskih zemalja, članica Europske unije, očekujem da daju doprinos toj borbi protiv korupcije, da i ta strana hobotnice, ti krakovi koji nisu u Hrvatskoj, nego su negdje drugdje, budu istraženi i da se krivci kazne.

GA: Par riječi o odnosu Washingtona i Zagreba? Odnos Sjedinjenih Država i Hrvatske je zapravo jako dobar, zar ne?

IJ: Točno. Sjedinjene Američke Države su vrlo velik, ozbiljan, moćan partner kojega imamo, Sjedinjene Države su kroz dugi niz godina, od same borbe za hrvatsku neovisnost, pa, evo, do današnjih dana, podržavale Republiku Hrvatsku. Mi smo, naravno, zahvalni na tome. Naravno, imamo i svoje interese i svoje ciljeve koje provodimo i za koje znamo da nisu u suprotnosti, naravno, ni sa onim moralnim ni političkim načelima koja se promoviraju kroz NATO, kroz Europsku uniju, pa, rekao bih, i kroz Ujedinjene narode.

GA: Zanimljivo da Vaš prethodnik kao predsjednik, Stipe Mesić, bio je dva mandata predsjednik, a nijednom nije bio u Bijeloj kući. Vaša očekivanja?

IJ: Pa, ja se nadam … evo, ja sam bio u Bijeloj kući, pred jedno desetak godina. Bio sam na jednom kongresu i tadašnji predsjednik, predsjednik Clinton, je sudionike – to je bio jedan vrlo ekskluzivan kongres! – pozvao na večeru u vrt Bijele kuće. Tako da sam, eto, imao čast i upoznati predsjednika Clintona i biti u Bijeloj kući. Ali, naravno, potpuno je drukčije ako se u Bijelu kuću dođe kao predsjednik države.

GA: Gospodine Predsjedniče, hvala Vam lijepo na ovom razgovoru.

XS
SM
MD
LG