Linkovi

Jordan: Bojazan od sektaških tenzija


Parada militanata Islamske države u Raqqa-i, Sirija, krajem juna prošle godine
Parada militanata Islamske države u Raqqa-i, Sirija, krajem juna prošle godine

Nastanak i bujanje pokreta za Islamsku državu nije vezano za religiju i u Jordanu, kao i na nekim drugim prostorima, podstiče sektaške tenzije i podjele.

Na stotine hiljada izbjeglica iz Sirije i Iraka bile su prisiljene, da bi se sklonile pred naletima militanata Islamske države, izbjeći u susjedni Jordan. Mnogi od njih su kršćani prema kojima su militanti mnogo suroviji i bezobzirniji. Žrtve ekstremizma boraca Islamske države, pokazuju to brojni primjeri, su i pripadnici drugih vjerskih i etničkih skupina.

Šta o tome misle i govore u Jordanu?

Umm Ahmed u Amanu čisti kuće i radi druge naporne poslove da prehrani četvoro djece. Izbjeglica je iz sirijskog grada Raqqa, jakog uporišta militanata Islamske države. Muslimanka je, muž ju je napustio, i nju i djecu, ali uspijeva se nekako održati:

"Šta da radim? To su moja djeca. Otac ih ne želi. Rekao mi da bi ih trebala ostaviti. Moju djecu da odbacim? Šta da radim? Treba li da ih izbacim na ulicu?“

Nije lako ni izbjeglicama, kršćanima. Militanti Islamske države nemaju milosti prema njima. Uništavaju njihova sela, odvode ih kao taoce, ubijaju na najsurovije načine. Ubistvo 21 egipatskog Kopta, koji su takođe kršćani, u Libiji zgrozilo je svijet.

U Amanu, časna sestra Mariana, vodi brigu o povećoj grupi izbjeglica iz Iraka. Ti nesretnici, smješteni u jedno zaštićenoj kući, nisu željeli da budu snimljeni. Militanti su tražili od njih da se preobrate ili će ih pobiti. Uspjeli su nekako da se domognu jordanskog tla. Sestra Mariana kaže:

"Odrasli žele spasiti djecu, osigurati im kakvu takvu budućnost. Za te odrasle, starije i stare, je kasno. Za djecu nije."

Svi oni, ne samo kršćani, koji ne slijede, ne prihvataju i ne podržavaju ekstremističku ideologiju militanata Islamske države, su u životnoj opasnosti, ističe Hamadeh Faraneh, pisac i bivši poslanik jordanskog parlamenta. On je u vjeren da nastanak i bujanje pokreta za Islamsku državu nije vezano za religiju i dodaje da i u Jordanu, kao i na nekim drugim prostorima, podstiče sektaške podjele:

"Nima nikakve sumnje da tentzije rastu. Glad i beznađe mogu i u Jordanu izazvati sektaške sukobe i nasilje. Šta su osnovni uzroci nasilja? Socijalne tenzije, ugnjetavanje, siromaštvo i glad."

Mnogi Jordanci često ističu da rat koji vode militanti Islamske države ne smatraju vjerskim sukobom, da za njih borci Islamske države nisu istinski muslimani.

"Po onome što se dešava, što vidimo, to je terorizam, a ne islam“ - kratko kaže jedan Jordanac.

Pod kontrolom militanata Islamske države su veliki dijelovi Sirije i Iraka. Taj ekstremistički pokret širi se u Libiji, Egiptu.... Prije nekoliko dana i nigerijski teroristički pokret Boko Haram izrazio je lojalnost i podršku militantima Islamske države. Kako njihov pokret jača unatoč svim vojnim i drugim naporima, tako raste i opasnost po život pripadnika svih drugih vjera koji im se nađu na putu. Za izbjeglice koje su se uspjele domoći drugih zemalja, šanse da se vrate kućama za sada su vrlo, vrlo male.

Jordan: Bojazan od sektaških tenzija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

XS
SM
MD
LG