Linkovi

Jesu li divlje oluje u SAD rezultat klimatskih promjena?


Jesu li divlje oluje u SAD rezultat klimatskih promjena?
Jesu li divlje oluje u SAD rezultat klimatskih promjena?

Bez obzira na sofisticiranost opreme za prognozu vremena, mora se naći načine za smanjenje ranjivosti pred ekstremnim vremenskim prilikama bile one izazvane globalnim klimatskim promjenama ili ne

Devastirajuća tornada i druge ekstremne vremenske prilike koje su u zadnjih mjesec dana rezultirale čitavim pojasima razaranja diljem Sjedinjenih Država naveli su mnoge da se pitaju radi li se o novom trendu. Jesu li te divlje oluje rezultat klimatskih promjena ili ih se može objasniti normalnim varijacijama vremena, pitamo stručnjake.

Godina 2011. rekordna je za tornada u Sjedinjenim Državama. Sjeverna Amerika i inače je posebno teško pogođena tim tipom olujnog nevremena, kaže David Imy, jedan od upravitelja Centra za prognoziranje oluja, pri Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu: "Mi imamo vjerojatno najviše tornada u odnosu na površinu zemlje gdje se oni pojavljuju. Uz to, ta su tornada posebice intenzivna. A razlog je: gorje Stjenjak."

Imy kaže da planinski lanac Stjenjak sprečava vlagu da se iz Meksičkog zaljeva širi prema zapadu, te ju natjera da se koncentrira nad središnjim dijelom zemlje: "To nam isto tako daje visoko gore suhi zrak koji dolazi i stvara mnogo povoljnije uvjete za izbijanje vrlo teških oluja i tornada."

Imy kaže da više od dvije stotine tornada, koliko ih je zabilježeno samo u prošlom mjesecu, predstavlja anomaliju. Ali, kaže, teško je reći radi li se o trendu, jer u drugim dijelovima svijeta nisu viđene toliko jake razlike.

Može li rekordna američka sezona tornada imati veze s globalnim klimatskim promjenama, pitamo Williama Chameidesa, atmosferskog geofizičara i dekana Fakulteta za ekologiju Nicolas, Sveučilišta Duke: "Praktički nam je nemoguće uprti prstom na neki pojedinačni događaj i reći da je on izazvan klimatskim promjenama. No, s druge strane, znamo da će zbog klimatskih promjena upravo takvi događaji postati daleko vjerojatniji, učestaliji i intenzivniji. Dakle, ono što možemo reći jest da su takva zbivanja, kakva sada vidimo, konzistentna s klimatskim promjenama."

Takve misli potcrtavaju nalaze izvješća Nacionalnog istraživačkog vijeća. Izvješće je izrađeno na zahtjev Kongresa i objavljeno početkom svibnja. Chameides, dopredsjedatelj za izvješće, kaže da ono upozorava da je globalno zatopljavanje stvarnost i da je potrebno poduzeti korake u cilju ograničavanja razmjera tog zatopljenja i pripremanja za posljedice: "Ne znamo točno što će se dogoditi, ali znamo da smo sučeljeni s opasnostima. Ono što ćemo uraditi u smislu ograničavanja tih opasnosti i donošenja odluka koje će na najmanju moguću mjeru svesti vjerojatnost zbivanja određenih posljedica, to će nam pružiti izvjesnu izdržljivost i otpornost tako da bismo se mogli prilagoditi tim posljedicama kada i ako do njih dođe."

Chameides kaže da je lekcija koju su pružile devastirajuće oluje u Sjedinjenim Državama ta da, bez obzira koliko sofisticirana je postala oprema za prognoziranje vremena, zemlja mora naći načine da smanji svoju ranjivost pred ekstremnim vremenskim prilikama, bile one izazvane globalnim klimatskim promjenama ili ne.

XS
SM
MD
LG