Linkovi

Jesu li američkim supermarketima odbrojani dani?


Jesu li američkim supermarketima odbrojani dani?
Jesu li američkim supermarketima odbrojani dani?

Vlasnici supermarketa pokunjeno gledaju kako njihovi bivši kupci odlaze po svježi kruh i delikatesno meso u fine trgovine malo dalje od njih, a potom se odvezu u mega-trgovine kupiti stotinu rola papirnatih ubrusa po diskontnoj cijeni

Prije pedesetak godina, male trgovine hranom u naseljima širom Amerike – od kojih su mnoge imale i vlastitog mesara – potisnuli su tada novi i veći ‘supermarketi.’ I oni su prodavali prehrambene proizvode, ali uz puno veći izbor, a tome su dodali i ostalu robu, poput lijekova i papirnatih proizvoda. Budući da su te prodavaonice bile dio lanca trgovina, mogle su nabavljati robu po nižoj cijeni, pa su i konačne cijene proizvoda bile niže.

Međutim, sad se i njima loše piše. Prijetnja im dolazi s dvije strane. S jedne, od još većih supermarketa čije su cijene još niže, i to za nevjerojatno velik izbor proizvoda. To su takozvane “big-box” trgovine – nazvane tako jer su im artikli uglavnom upakirani u velikom broju pa se nalaze u velikim kutijama. Neke od njih su, na primjer, Wal-Mart i Costco. One proširuju svoj asortiman prehrambenih i mesnih proizvoda, ali nude i cijele redove stalaža s odjećom, nakitom i elektronikom. Obični supermarketi jednostavno ne mogu konkurirati iznimno niskim cijenama ovih mega-trgovina.

Prijetnja supermarketima s druge strane stiže od pomodnih prodavaonica hranom kao što su Whole Foods i Trader Joe’s. Oni ugađaju potrošačima organskom hranom, svježom ribom, uvezenim sirevima, unaprijed pripremljenim gurmanskim obrocima te degustacijama hrane i vina. A konkurenciju supermarketima predstavljaju čak i neke od malih, privatnih trgovina etničkim specijalitetima, oduzimajući im kupce i zaradu.

Tako vlasnici supermarketa pokunjeno gledaju kako njihovi bivši kupci odlaze po svježi kruh i delikatesno meso u fine trgovine malo dalje od njih, a potom se odvezu u mega-trgovine kupiti stotinu rola papirnatih ubrusa po diskontnoj cijeni.

Kupci i dalje odlaze u tradicionalne supermarkete po, recimo, namaz od kikirikija, mlijeko i ukiseljene krastavce. No, ne tako često kao prije, kad im je punjenje jednih ili više kolica do vrha svakog tjedna bila -uobičajena rutina.

XS
SM
MD
LG