Linkovi

Jermenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za kršenje primirja


Prvi dan primirja Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Prvi dan primirja Jermenije i Azerbejdžana

Azerbejdžan i Jermenija razmjenjuju međusobne optužbe za kršenje dogovora o prekidu vatre koji su dvije strane postigle nakon razgovora u Moskvi.

Dogovor o primirju, postignut u petak, stupio je na snagu u subotu. Međutim, svega nekoliko minuta nakon zvaničnog početka – dvije strane počele su da se optužuju za njegovo kršenje, izvijestila je agencija Reuters.

Jermensko ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan za granatiranje naselja unutar Jermenije dok jermenske snage u Karabahu tvrde da su azerbejdžanske snage pokrenule novu ofanzivu.

Sa druge strane, azeržbejdžanska strana iznijela je tvrdnje da su jermenske snage u Karabahu granatirale teritoriju Azerbejdžana.

Obje strane negiraju tvrdnje da su nastavile vojne aktivnosti nakon stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, javlja Reuters.

Razgovori o prekidu vatre, koji su održani u Moskvi, bili su prvi diplomatski kontakt zvaničnika Jermenije i Avganistana od kako su krajem septembra otpočele borbe u području Nagorrno Karabaha u kojima su stradale stotine ljudi.

Ratna razaranja u Nagorno Karabahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, koji je posredovao u desetočasovnim razgovorima okončanim u petak rekao je da je prekid vatre dogovoren iz humanitarnih razloga.

Konkretni uslovi prekida vatre tek treba da budu dogovoreni”, rekao je Lavrov nakon susreta sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana Zohrabom Mnatsakanianom i Džejhunom Bajramovim.

Lavrov je rekao i da su se dvije strane usaglasile da počnu, kako ih je označio, suštinske mirovne pregovore.

Ti razgovori će se voditi pod pokroviteljstvom Minske grupe Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS)”, rekao je Lavrov.

Francuska, koja je uz Rusiju i Sjedinjene Države članica posredničke pregovaračke grupe OEBS-a, pozdravila je dogovor o prekidu vatre – ukazavši da je potrebno da bude u potpunosti sproveden.

Potrebno ga je strogo poštovati kako bi se stvorili uslovi za trajni prestanak neprijateljstava dve zemlje“, saopštila je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Od razbuktavanja sukoba, krajem septembra ove godine, dvije strane prijavile su ukupno 250 žrtava – među kojima su i desetine civila.

Međutim, vjeruje se da je stvarni broj stradalih mnogo veći, imajući u vidu tvrdnje obje strane da su pretrpele značajne gubitke. Dvije strane međusobno se optužuju za stradanje civila.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom. Pod njihovom kontrolom je i sedam regiona susjednih Nagorno Karabahu.

Dvije države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Život u zoni sukoba Azerbejdžana i Jermenije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG