Linkovi

Jedna od najstarijih robnih kuća u SAD-u još uvijek dobro posluje


Odjel elektronike u trgovini Sears
Odjel elektronike u trgovini Sears

Dok mnogi američki lanci trgovina danas propadaju, ponuda i usluge koje nudi trgovina Sears pod motom: “vaše je zadovoljstvo zagarantirano; u protivnom, vratit ćemo vam novac” - još uvijek su učinkovite

Stare lokalne robne kuće kojih se većina starijih Amerikanaca sjeća po šarolikim izlozima u vrijeme Božića, operaterima liftova, i nekoliko katova krcatih odjećom, kućanskim potrepštinama i nakitu, postale su stvar prošlosti. Naime, ili su potpuno zatvorile svoja vrata, ili su se spojile u lanac trgovina koje možete vidjeti po velikim trgovačkim centrima diljem zemlje. Neki od tih lanaca trgovina i sami počinju propadati.

No, jedna od najstarijih i najpoznatijih američkih robnih kuća još uvijek se drži. Sears, koji je s radom počeo kao R.W. Sears Watch Company u Minneapolisu, u saveznoj državi Minnesota, davne 1886. godine. Kasnije se preselio u Chicago i postao velika robna kuća te se brzo proširio diljem zemlje. Nikada nije bio luksuzna trgovina koju se moglo naći u skupim dijelovima grada. Bila je to trgovina koja se nalazila u središtu grada, odmah uz trgovinu šešira i slastičarnu.

Poput svog najvećeg konkurenta, J.C. Penney, koji je započeo kao trgovina sušenim prehrambenim proizvodima u Wyomingu, najveću je zaradu ostvario kataloškom prodajom. Searsov katalog zvao se Velika knjiga. U njemu su bile cijene, detalji o proizvodu, kao i mali crteži svakojakih proizvoda od čizama pa do čepova za kade za kupanje. Preko njihovog se kataloga čak mogla naručiti kompletna, unaprijed napravljena kuća, i to u 447 graditeljskih stilova.

Sears je osnovao radijsku postaju u Chicagu, pod imenom WLS, odnosno World’s Largest Store (najveća trgovina na svijetu), koja je sponzorirala natjecanje za najljepšu bebu, osnovala osiguravajuću komapniju, kao i kreditnu karticu Discover. Njihov slogan od samog početka – “vaše je zadovoljstvo zagarantirano; u protivnom, vratit ćemo vam novac” - još uvijek vrijedi.

Sada, kad se Sears udružio s lancem trgovina K-Mart, Velike knjige više nema. Kao i sve druge trgovine, većinom se nalazi u trgovačkim centrima. No, još uvijek izdaju božićni katalog nazvan Christmas Wish Book. Dakle, još uvijek možete poželjeti - no na žalost, Sears vam više neće poštom poslati - cijelu novu kuću.

XS
SM
MD
LG