Linkovi

Jedinstvo sirijske oporbe ovisi o sljedećem koraku Arapske lige


Arapska liga suspendirala je Siriju iz članstva
Arapska liga suspendirala je Siriju iz članstva

Taha Khelo koji smatra da bi se nad Sirijom trebala uspostaviti zona zabrane leta te posebno područje u koje bi se sklonili civili i dezerteri, a iz kojeg bi se mogle napadati vladine snage.

Arapska liga nedavno je suspendirala Siriju, zbog vojno-policijske represije nad tamošnjom oporbom u kojoj je od početka nemira poginulo oko tri i pol tisuće ljudi. No, kako sirijska oporba postaje sve prominentnija na regionalnoj sceni, postaju očite i razlike u njoj.

Iz Kaira o tome javlja Elizabeth Arrott.

Sirijska oporba ujedinjena je što se tiče jedne stvari – sadašnje stanje neodrživo je i predsjednik Bašar al-Assad mora otići. Njegovi protivnici hvale način na koji je Arapska liga krenula rješavati ovaj problem.

Mohamed Aloush kaže da je dobro što Liga traži povlačenje vojske u vojarne, oslobađanje zatvorenih te početak dijaloga s oporbom. On smatra da je to vrlo dobar strateški potez. 'U trenutku kada režim provede plan Arapske ligem režim je gotov. A ako ga ne primjeni, također je gotov' – smatra Mohamed Aloush koji smatra da je režim na izvjestan način već 'pao' – i to kada su počeli masovni nemiri – a da sada tek pokušava 'kupiti vrijeme'.

Arapska liga ima kontakte sa sirijskom oporbom. Kralj Jordana Abdulah nedavno je pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Assada da podnese ostavku. Međutim, sada postaju očite podjele među Assadovim protivnicima. Nacionalni koordinacioni odbor, jedna od oporbenih organizacija koja ima sjedište u samoj Siriji, zalaže se za dijalog s vlastima i postupne reforme. Zbog tog, razmjerno pomirljivog stava, drugi je sirijski oporbenjaci kritiziraju. Predstavnici nacionalnog koordinacionog odbora nedavno su u Kairu napadnuti na ulici.

Mohamed Aloush smatra da kritike nisu pravedne. Kaže da je riječ o vrlo vjerodostojnim protivnicima Assadova režima iza kojih stoje godine borbe. Njihovo se domoljublje ne može dovesti u pitanje, kaže Aloush.

Konkurentska je organizacija Sirijsko nacionalno vijeće kojem je sjedište u Turskoj. Ta skupina ne želi dijalog s vlastima i traži da Bašar al-Assad odmah podnese ostavku. Pristaša ove organizacije Abdel Kader kaže: "Sirijsko nacionalno vijeće predstavlja običnog čovjeka, što je očito i po tome što je na prosvjede koje je ono sazvalo došlo više milijuna ljudi."

Zajedničko je ovim dvjema organizacijama da se obje zalažu za mirne prosvjede i smatraju da ne treba nasijedati provokacijama vlasti. Osim Nacionalnog koordinacionog odbora i Sirijskog nacionalnog vijeća tu je i Vojska slobodne Sirije, koja se sastoji od oko 10 tisuća sirijskih vojnih dezertera. Prvotno se okupila kako bi štitila civile, ali sada je prešla i u napad.

To pokazuje da je ideja oružane borbe sve popularnija među nekim aktivistima. Među njima je Taha Khelo koji smatra da bi se nad Sirijom trebala uspostaviti zona zabrane leta te posebno područje u koje bi se sklonili civili i dezerteri, a iz kojeg bi se mogle napadati vladine snage.

Stručnjaci za Siriju kažu da jedinstvo sirijske oporbe u velikoj mjeri ovisi o budućim potezima stranim čimbenika, prvenstveno Arapske lige ali i drugih međunarodnih snaga.

XS
SM
MD
LG