Linkovi

Jedan kubanski sastav širi saznanja Amerikanaca o kubanskoj glazbi


Članovi sastava Septeto Tipico Tivoli uče učenike kubanskim plesovima
Članovi sastava Septeto Tipico Tivoli uče učenike kubanskim plesovima

Put ih vodi kroz škole Nove Engleske, gdje djeci pokazuju instrumente i sviraju glazbu tropskih zvukova svoje otočke domovine

Ovih dana navršilo se pedeset godina otkako je američki predsjednik Dwight Eisenhower prekinuo diplomatske odnose s Kubom, nakon što je Fidel Castro nacionalizirao nekretnine i biznise u vlasništvu američkih državljana. Slijedeći predsjednik, John Kennedy, uveo je trgovinski embargo protiv te otočke zemlje godinu dana kasnije. Otada, Amerikanci su vrlo rijetko dolazili u dodir s Kubom, te ih većina o njoj i njezinoj kulturi zna malo. No, skupina od sedam kubanskih glazbenika to pokušava promijeniti … prvo kroz škole u Novoj Engleskoj.

Sastav se naziva Septeto Tipico Tivoli, prema četvrti Tivoli u njihovom rodnom gradu, Santiago de Cuba. Ta je četvrt pod jakim utjecajem Haićana i - kako kažu članovi benda - poznata je po dobroj zabavi.

Prije nekoliko godina, članice ženskog zbora Feminine Tone, iz Vermonta, pjevale su na jednom glazbenom festivalu na Kubi i upoznale sastav Septeto Tipico Tivoli. Kako je voditeljica zbora Maricel Lucero rođena i odrasla na Kubi, tako su se dvije grupe brzo sprijateljile.

Prošlog proljeća, kubanski sastav joj je pisao o njihovim planovima za gostovanje u Kanadi i, kaže Lucero, to se učinilo idealnom prilikom da ih se dovede u Vermont: "Mislila sam da bi to bilo sjajno za našu djecu u školama da upoznaju i čuju te glazbenike … gdje bi inače čuli kubansku glazbu u Vermontu, ili bilo gdje drugdje u Novoj Engleskoj?"

Lucero, kao i mnoge druge njezine kolegice u zboru, su učiteljice. I tako su, da bi pomogle u financiranju puta kubanskog sastava iz susjedne Kanade, upitale u svojim školama bi li bile spremne platiti sastavu da održi predavanja s prikazom svoje glazbe, kao i da održe nekoliko lekcija. Odgovor je bio pozitivan i raspored termina kubanskog sastava brzo je bio potpuno ispunjen.

Od listopada, glazbenici s Kube posjetili su desetke škola diljem Nove Engleske, uključujući i srednju školu Rutland Senior High, gdje Patrizia Alonzo-Shaft podučava španjolski: "Mislim da je to odlična prilika da se predstavi jezik, kultura i glazba tropske Kube. Nikad ranije nije bilo napravljeno tako nešto."

Kubanski sastav je u školi Rutland govorio o svooj glazbi i kulturnom nasljeđu iz kojeg ona proizlazi. Govoreći ponajviše na španjolskom, pokazali su svoje instrumente i predstavili različite ritmove koje koriste.

Nina Salvatore, članica zbora Feminine Tone, koja predaje umjetnost u srednjoj školi Woodstock Union, kaže da je u njezinoj školi kubanski sastav proveo tri dana: "Kad su došli u Woodstock, imali smo svečano otvorenje u našoj sportskoj dvorani. Na kraju, gotovo svako dijete je već sišlo s tribina na parket i plesalo. I danas me učenici pitaju kako su članovi kubandskog sastava i hoće li ponovno doći."

Salvatore i druge članice zbora ugostile su kubanske glazbenike u vlastitim domovima i kod prijatelja, pa nije čudo da su na koncu svi postali bliski. Uz to, kolikogod su Kubanci naučili svoje domaćine o Kubi, toliko su i sami bili jednako zadivljeni svime što su vidjeli i doživjeli u Novoj Engleskoj.

Maricell Lucero kaže da je kulturna razmjena kojoj se nadala nadmašila svačija očekivanja: "Da ste samo vidjeli reakcije djece, kako su Amerikanci ispunili dvoranu zadnji vikend gostovanja … odjednom, kubanska glazba je hit. Za mene je to vrijedno svega … da pokažem tu krasnu glazbu i podijelim s drugima moje kulturno nasljeđe."

Teško će joj pasti, kaže, da se na kraju siječnja oprosti s kubanskim glazbenicima, kad će se oni vratiti kući, na Kubu.

XS
SM
MD
LG