Linkovi

Jedan kubanski sastav širi saznanja Amerikanaca o kubanskoj glazbi


Članovi sastava Septeto Tipico Tivoli uče učenike kubanskim plesovima

Put ih vodi kroz škole Nove Engleske, gdje djeci pokazuju instrumente i sviraju glazbu tropskih zvukova svoje otočke domovine

Ovih dana navršilo se pedeset godina otkako je američki predsjednik Dwight Eisenhower prekinuo diplomatske odnose s Kubom, nakon što je Fidel Castro nacionalizirao nekretnine i biznise u vlasništvu američkih državljana. Slijedeći predsjednik, John Kennedy, uveo je trgovinski embargo protiv te otočke zemlje godinu dana kasnije. Otada, Amerikanci su vrlo rijetko dolazili u dodir s Kubom, te ih većina o njoj i njezinoj kulturi zna malo. No, skupina od sedam kubanskih glazbenika to pokušava promijeniti … prvo kroz škole u Novoj Engleskoj.

Sastav se naziva Septeto Tipico Tivoli, prema četvrti Tivoli u njihovom rodnom gradu, Santiago de Cuba. Ta je četvrt pod jakim utjecajem Haićana i - kako kažu članovi benda - poznata je po dobroj zabavi.

Prije nekoliko godina, članice ženskog zbora Feminine Tone, iz Vermonta, pjevale su na jednom glazbenom festivalu na Kubi i upoznale sastav Septeto Tipico Tivoli. Kako je voditeljica zbora Maricel Lucero rođena i odrasla na Kubi, tako su se dvije grupe brzo sprijateljile.

Prošlog proljeća, kubanski sastav joj je pisao o njihovim planovima za gostovanje u Kanadi i, kaže Lucero, to se učinilo idealnom prilikom da ih se dovede u Vermont: "Mislila sam da bi to bilo sjajno za našu djecu u školama da upoznaju i čuju te glazbenike … gdje bi inače čuli kubansku glazbu u Vermontu, ili bilo gdje drugdje u Novoj Engleskoj?"

Lucero, kao i mnoge druge njezine kolegice u zboru, su učiteljice. I tako su, da bi pomogle u financiranju puta kubanskog sastava iz susjedne Kanade, upitale u svojim školama bi li bile spremne platiti sastavu da održi predavanja s prikazom svoje glazbe, kao i da održe nekoliko lekcija. Odgovor je bio pozitivan i raspored termina kubanskog sastava brzo je bio potpuno ispunjen.

Od listopada, glazbenici s Kube posjetili su desetke škola diljem Nove Engleske, uključujući i srednju školu Rutland Senior High, gdje Patrizia Alonzo-Shaft podučava španjolski: "Mislim da je to odlična prilika da se predstavi jezik, kultura i glazba tropske Kube. Nikad ranije nije bilo napravljeno tako nešto."

Kubanski sastav je u školi Rutland govorio o svooj glazbi i kulturnom nasljeđu iz kojeg ona proizlazi. Govoreći ponajviše na španjolskom, pokazali su svoje instrumente i predstavili različite ritmove koje koriste.

Nina Salvatore, članica zbora Feminine Tone, koja predaje umjetnost u srednjoj školi Woodstock Union, kaže da je u njezinoj školi kubanski sastav proveo tri dana: "Kad su došli u Woodstock, imali smo svečano otvorenje u našoj sportskoj dvorani. Na kraju, gotovo svako dijete je već sišlo s tribina na parket i plesalo. I danas me učenici pitaju kako su članovi kubandskog sastava i hoće li ponovno doći."

Salvatore i druge članice zbora ugostile su kubanske glazbenike u vlastitim domovima i kod prijatelja, pa nije čudo da su na koncu svi postali bliski. Uz to, kolikogod su Kubanci naučili svoje domaćine o Kubi, toliko su i sami bili jednako zadivljeni svime što su vidjeli i doživjeli u Novoj Engleskoj.

Maricell Lucero kaže da je kulturna razmjena kojoj se nadala nadmašila svačija očekivanja: "Da ste samo vidjeli reakcije djece, kako su Amerikanci ispunili dvoranu zadnji vikend gostovanja … odjednom, kubanska glazba je hit. Za mene je to vrijedno svega … da pokažem tu krasnu glazbu i podijelim s drugima moje kulturno nasljeđe."

Teško će joj pasti, kaže, da se na kraju siječnja oprosti s kubanskim glazbenicima, kad će se oni vratiti kući, na Kubu.

XS
SM
MD
LG