Linkovi

Je li Capitol Hill spreman za kompromis o proračunskom manjku?


Dopredsjednik Joe Biden s članovima dvostranačkog kongresnog 'super-odbora' koji bi do kraja mjeseca trebao odrediti prve korake u valu javne štednje
Dopredsjednik Joe Biden s članovima dvostranačkog kongresnog 'super-odbora' koji bi do kraja mjeseca trebao odrediti prve korake u valu javne štednje

Stručnjaci se slažu da Sjedinjene Države trebaju trošiti manje, a na ime poreza namaknuti više novca – ako žele da višebilijunski proračunski manjkovi postanu prošlost.

U Kongresu Sjedinjenih Država nazire se mogućnost za kompromis o tome kako smanjiti odnosno ukloniti državni proračunski manjak.

O tome s Capitol Hilla javlja Michael Bowman.

Stručnjaci se slažu da Sjedinjene Države trebaju trošiti manje, a na ime poreza namaknuti više novca – ako žele da višebilijunski proračunski manjkovi postanu prošlost. Međutim, većina republikanaca protive se povećanju poreza, a većina demokrata štednji u državnim programima za umirovljenike i siromašne.

Zbog toga je Kongres blokiran. Naime, on je podijeljen – u jednom domu većinu ima jedna stranka, a u drugom druga. Niti jedna ne može svoju volju nametnuti drugoj. Kompromis je jedini put k rješenju ovog problema.

Dvostranačko kongresno tijelo za nekoliko bi tjedana trebalo predložiti uštede od nekih bilijun i 200 milijardi dolara, koje bi se trebale 'proširiti' na sljedećih deset godina. Kako se bliži rok za objavljivanje ovog plana – koji bi u konačnici trebao definirati uštede od nekih 4 bilijuna dolara - sve je više demokrata i republikanaca u Kongresu koji su skloni ignorirati ideološke razlike i poraditi na kompromisu.

Jedan od njih je republikanski kongresnik iz savezne države Idaho Mike Simpson koji priznaje da će se porezi morati povisiti. On je nedavno na mreži Fox izjavio: "Ne može se dobiti 4 bilijuna, ako ne predvidite i novac od dodatnih poreza. Ključ je dodatan novac na ime poreza."

Mike Simpson je autor pisma koje je potpisalo više od stotinu kongresnika i senatora a koje se zalaže za kombinaciju povećanja poreza i rezova u najrastrošnijim državnim programima. Uz Simspona na ovom je prijedlogu radio demokratski kongresnik iz Sjeverne Karoline Heath Shuler. On je – također u intervjuu za mrežu Fox – rekao da njegova stranka mora pristati na izvjesne rezove u socijalnim programima jer je to u interesu financijske solventnosti nacije: "Ako želimo sačuvati te programe, moramo raditi na tome da su njihovi izvori financiranja održivi. Također, treba se pozabaviti i financijskim malverzacijama kojih ima u tim programima."

Kongresnik Shuler je konkretno spomenuo državni mirovinski fond i zdravstveno osiguranje za umirovljenike. On smatra de se ti programi moraju reformirati kako bi bili jeftiniji.

Kongresno dvostranačko tijelo do 23. studenog mora definirati gdje će se točno naći uštede od nekih bilijun i 200 milijardi dolara, što je prvi korak u državnoj štednji. Ako to ne učini, u novoj godini počinju automatski rezovi u svim agencijama i ustanovama američke vlade. Kongresnik Simpson kaže da se mora definirati štednja koja će prelaziti bilijun i 200 milijardi: "Ta svota neće stabilizirati naša dugovanja. Čak ih niti ne počinje otplaćivati. Ako stanemo na tome, samo odlažemo rješavanje problema. Pred nama su naime vrlo teške odluke."

Bez obzira što postoje naznake da stranačke razlike možda blijede kada je u pitanju državni proračunski manjak, jaz između demokrata i republikanaca i dalje je vrlo dubok. Na primjer, većina demokrata želi da se povisi porezna stopa koju plaćaju najimućniji slojevi. Međutim, većina republikanaca – kada su porezi u pitanju - voljna je razmatrati jedno ukidanje nekih poreznih olakšica.

Ove će godine ameruički savezni proračunski manjak iznositi oko bilijun i 300 milijardi dolara. Nacionalni dug sastoji se od akumuliranih godišnjih proračunskih manjkova – što sada iznosi oko 15 bilijuna dolara.

Toliko otprilike iznosi i američki godišnji brutto-proizvod.

XS
SM
MD
LG