Linkovi

Japan obilježio 75. godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu


Kazumi Macui, gradonačelnik Hirošime i porodice žrtava kod spomenika žrtvama atomske bombe,
Kazumi Macui, gradonačelnik Hirošime i porodice žrtava kod spomenika žrtvama atomske bombe,

Sve manji broj preživjelih svjedoka prvog nuklearnog napada na svijetu obilježio je 75. godišnjicu dana kada je na Hirošimu bačena atomska bomba. Gradonačelnik i drugi učesnici komemoracije skrenuli su pažnju da vlada Japana odbija da potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja, što smatraju licemjernim.

Gradonačelnik Kazumi Macui pozvao je svjetske lidere da se ozbiljnije posvete nuklearnom razoružanju, ukazujući na propuste Japana.

"Pozivam vladu Japana da posluša apele preživjelih poslije napada atomskom bombom, da potpiše, ratifikuje i postane dio Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja", izjavio je Macui. "Kao jedina nacija koja je pretrpjela nuklearni napad, Japan mora da ubijedi globalnu javnost da se ujedini, u čast Hirošime."

Njegov govor ukazao je na pojavu koju preživjeli smatraju licemjerjem japanske vlade, koja je domaćin 50.000 američkih vojnika i zaštićena je američkim "nuklearnim kišobranom". Tokio nije potpisao sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja, usvojen 2017, iako je obećao da neće razvijati nuklearno oružje, a zbog izostanka akcije, pacifističke grupe i oni koji su preživjeli napad atomskom bombom vladine poteze nazivaju neiskrenim.

Atomska bomba razorila je Hirošimu 6. avgusta 1945. Tri dana kasnije, SAD su bacile drugu bombu na Nagasaki.
Atomska bomba razorila je Hirošimu 6. avgusta 1945. Tri dana kasnije, SAD su bacile drugu bombu na Nagasaki.

Sjedinjene Države su bacile prvu atomsku bombu na Hirošimu, 6. avgusta 1945. Grad je uništen i ubijeno 140.000 ljudi, uglavnom civila među kojima je bio veliki broj djece. Tri dana kasnije, Amerika je bacila drugu bombu na Nagasaki, gdje je ubijeno još 70.000 ljudi. Japan se predao 15. avgusta, čime je okončan Drugi svjetski rat i skoro pola vijeka japanske agresije u Aziji.

Preživjeli, njihovi rođaci i drugi učesnici obilježili su godišnjicu eksplozije u 8 sati i 15 minuta ujutru, minutom šutnje.

Ovogodišnja ceremonija, u Memorijalnom parku mira u Hirošimi je bila manjih razmjera, a broj učesnika sveden na manje od hiljadu, što je desetina učesnika u odnosu na ranije godine, zbog pandemije koronavirusa.

Neki preživjeli i rođaci posjetili su park i molili se u njemu nekoliko sati pred početak ceremonije. Registar žrtava atomske bombe čuva se kod spomenika, sa natpisom: "Neka sve duše ovde počivaju u miru, jer nećemo ponoviti istu grešku."

Grupa ostarjelih preživelih, nazvana "hibakuša", osjeća sve jaču želju da mlađim generacijama ispriča svoje priče. Na 75. godišnjicu napada, preživjeli, čija je prosječna dob sada 83 godine, izrazili su žaljenje zbog sporog napretka u nuklearnom razoružanju.

Izrazili su i gnjev zbog nespremnosti japanske vlade da pomogne i sluša one koji su preživjeli atomsku bombu.

"Mnogi preživjeli su uvrijeđeni što premijer ove zemlje ne potpisuje sporazum o zabrani nuklearnog oružja", izjavila je 84-godišnja Keiko Ogura, koja je preživjela atomsku bombu kada je imala osam godina. "Potrebno je da nam ne-nuklearne države pomognu i vrše pritisak na japansku vladu da potpiše sporazum."

Macui je pozvao svjetske lidere, posebno one iz zemalja koje imaju nuklearno oružje, da posjete Hirošimu i sagledaju realnost napada atomskom bombom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG