Linkovi

Tužna godišnjica u Japanu


Cijeli Japan je juče zastao u 2:46 popodne po lokalnom vremenu, tačno u času kad je prije godinu dana razorni zemljotres od 9 stepeni pogodio sjeverni dio te zemlje. Jako pomjeranje tla izazvalo je i tsunami koji u ovim krajevima nije vidjen stoljećima i mnoga priobalna naselja su jednostavno saprana sa lica zemlje. Ukupan broj poginulih i još uvijek nestalih ljudi dostigao je 20 hiljada. Povrh svega, katastrofa je uzrokovala i topljenje tri nuklearna reaktora.

Ceremonije su održane svuda po lokalnim zajednicama, a centralna ceremonija bila je u Tokiju. Taj dogadjaj, i obraćanje japanskog cara Akihita , prenošen je uživo u cijeloj zemlji:

- Važno je da ne izblijede sjećanja na ovu tragediju, nego da se prenesu na naše potomke, tako da se sačuva pripravnost za slučaj prirodne nesreće, a mi da idemo naprijed u izgradnji još sigurnije zemlje.

Vladareve riječi praćene su i ovdje, u sportskoj dvorani škole u priobalnom gradiću Onnagawa, jednom od najteže pogodjenih tsunamijem.

Nakon carevog govora, tačno u trenutku kad je 11. marta prošle godine zemlja počela da se trese, jedinstveni svejapanski signal dao je znak cijeloj zemlji da stane i zaćuti jedan minut.

Zatim su preživjeli iz Onnagawe primili cvijeće za porodice i prijatelje koje su posljednji put vidjeli na isti dan prošle godine.

Dok je budistički svećenik izgovarao molitvu, preživjeli i ostali prisutni na smjenu su zvonili zvono u Ishinomakiju, tačno 19,184 puta – koliki je zvanični broj poginulih i nestalih.

Ova simbolična zvonjava bila je ideja Benjamina Loh-a, rodjenog u Singapuru, koji je u tsunamiju izgubio punicu i kuću:

- To je nešto što će, nadam se, pomoći da se pokaže da te stvari nisu zaboravljene, da je 11. mart još uvijek u sjećanju sviju, ne samo u Japanu, nego mislim i u većem dijelu svijeta, ali ipak najviše u ovim krajevima.

Cijelo ovo područje prepuno je stravičnih podsjetnika na razornu moć tsunamija. Višespratnice i dalje leže oborene na stranu. Drugi teški objekti pomaknuti stotinama metara i tek treba da budu uklonjeni. Prazni ogromni placevi – umjesto cijelih tržnih centara i stambenih četvrti.

Jedan od najvećih problema pred sjeveroistočnim Japanom jesu nagomilane planine ruševina i otpadaka, i od zemljotresa i od tsunamija. Japanci to zovu “gareki”. Vlasti procjenjuju da će na kraju morati biti uklonjeno 2,2 miliona metričkih tona garekija – svega: od smrskanih vozila do gomila i gomila odjeće.

Postoji, medjutim, još nešto što izaziva brigu – to su česti naknadni udari koji i dalje potresaju ovaj region. A mnogi seizmolozi kažu i upozoravaju da je ozbiljan zemljotres i do 7 stepeni, već trebao da se desi u širem području Tokija. I taj bi zemljotres mogao izazvati smrtonosni tsunami, i donijeti novu nevolju zemlji koja se još nije oporavila od jedne od najtežih katastrofa u svojoj istoriji.

XS
SM
MD
LG