Linkovi

Izvještaj Stanje nacije: Strana ulaganja u BiH najniža u regiji


Izvještaj CCI-ja Stanje nacije objavljen je u kampanji Posao narodu
Izvještaj CCI-ja Stanje nacije objavljen je u kampanji Posao narodu

Centri civilnih inicijativa (CCI) ističu da je u Bosni i Hercegovini provedeno svega 67 posto Reformske agende, kao i da je uzrok tome nedostatak političke volje.

Životni standard i kupovna moć građana su jako slabi, dok siromaštvo, beznadežnost, korupcija i socijalno raslojavanje rastu, rekao je projekt menadžer Ismar Hota prezentirajući na pres-konferenciji sedmi izvještaj CCI-ja pod nazivom „Stanje nacije“, koji daje pregled efekata reformi u Bosni i Hercegovini od donošenje Reformske agende.

„Provedba mjera iz agende nije ispunjena pa je tako do kraja augusta 2018. godine, na državnom nivou realizovano 73 posto, u Federaciji svega 48 posto, dok je bolje stanje u Republici Srpskoj, gdje je usvojeno 80 posto agende. To znači da je, kumulativno gledano, usvojeno svega dvije trećine akcionih planova, što nije dobar rezultat”, navedeno je u izvještaju.

Neki od pozitivnih pokazatelja, kako stoju u izvještaju, su rast BDP-a, umanjenje duga koji trenutno iznosi 36 posto BDP-a, pad nezaposlenosti od šest posto od donošenje agende, rast pokrivenosti uvoza izvozom za pet posto te nastavak rasta industrijske proizvodnje.

Iako javni dug, prema ovom izvještaju, iznosi 36 posto BDP-a, u Republici Srpskoj je gotovo dvostruko veći nego u Federaciji BiH i još je blizu limitu EU od 60 posto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države.

Po riječima Ismara Hote, ukupna zaduženost po stanovniku je 3.214 KM, pri pri čemu je zaduženost per capita u Republici Srpskoj viša za oko 50 posto nego u Federaciji BiH.

U pogledu poslovnog ambijenta u državi, nema značajnih promjena unazad dvije godine. Protekli mandat vlasti u entitetima imale su pogrešan pristup u pokušaju rješavanja ovog problema te akcioni planovi nisu imali dovoljno mjera za brže pokretanje biznisa ni jačanje prava vlasništva.

Prošle godine su prvi put rasla direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu dostigavši 777 miliona KM ili 2,58 posto BDP-a, ali su i pored toga najniža među zemljama u regiji, naveo je Hota.

Po daljnjim njegovim navodima, siva ekonomija u zemlji i dalje je ogroman problem pa su samo poreski gubici zbog toga između 1,1 i 3 milijarde KM.

Od donošenja Reformske agende, zaustavljen je negativni trend na tržištu rada, ali opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena. Za tri godine, neto plaće su porasle za 3,93 posto, dok su penzije u 2018. godini bilježile rast nakon višedecenijske stagnacije, ali je socijalna slika društva loša jer iznos potrošačke korpe treba da pokriju gotovo dvije prosječne plaće ili četiri prosječne penzije.

Procent zaposlenih u javnoj upravi umanjen je u oba entiteta, ali u beznačajnom omjeru, pa u Federaciji BiH sada iznosi 23,66 posto, a u Republici Srpskoj 24,49 posto, navedeno je također u izvještaju CCI-a.

Najveći dužnici u državi po osnovu neizmirenih javnih prihoda su javna preduzeća ili kompanije s državnim (su)vlasništvom, a borbe protiv korupcije gotovo da nije ni bilo iako je najavljeno da je vladavina prava trebalo da bude jedna od bitnijih oblasti Reformske agende, kazao je Ismar Hota na pres-konferenciji.

Nakon ovakvih pokazatelja u izvještaju, preporuka CCI-ja za vlasti u narednom mandatu je da se reformama mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne na selektivno ispunjavanje uslova.

Izvještaj CCI-ja „Stanje nacije“ objavljen je u kampanji „Posao narodu“ kojim CCI želi doprinijeti provođenju i djelotvornosti reformi u BiH, navedeno je.

XS
SM
MD
LG