Linkovi

U susret izručenju Sanjina Sefića: Slučaj koji je izbacio na vidjelo probleme


Mjesto nesreće
Mjesto nesreće

Dok se privodi kraju procedura izručenja Sanjina Sefića iz Srbije, osumnjičenog da je vozilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) sprema se za njegovo ispitivanje.

Po izručenju u BiH, on će biti sproveden u pritvor, a tužilac, nakon što ga ispita i završi istragu, donosi odluku o podizanju optužnice.

Sefić nije jedini osumnjičeni. Iz Tužilaštva kažu za Glas Amerike da status osumnjičenih imaju i osobe za koje tužioci vjeruju da pomogli Sefićevom bijegu u Srbiju, a koji su ranije ispitani.

Istražujući bjesktvo Sefića, policija je došla je do informacija da su mu u tome pomogli trojica mladića i jedna djevojka.

Sefić je osumnjičen da je 10. oktobra automobilom pri velikoj brzini udario studentice Editu Malkoč i Selmu Agić kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu, te pobjegao.

Ako prizna krivično djelo na način kako tužioci utvrde istragom i sklopi sporazum, a sudija prihvati, to znači da neće doći do suđenja, nego će biti izrečena kazna dogovorena sporazumom. Ranije je njegov advokat kazao da se Sefić kaje zbog svega.

Oduzimanje automobila

Bijeg ovog mladića u Srbiju je ukazao na niz problema. Uslijedili su protesti, interna istraga u Graničnoj policiji BiH, kao i smjena komesara sarajevske policije.

Na vidjelo je izašao razmjer problema sa naplatom saobraćajnih kazni.

Prema podacima Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) koji datiraju iz augusta prošle godine, bosanskohercegovački vozači duguju oko 56 miliona konvertbilnih maraca (KM) po osnovu saobraćajnih prekršaja.

Pojedini duguju i po nekoliko desetina hiljada KM, a najveći dug je oko 44.000 KM.

Kako bi se na neki način obračunala sa vozačima koji konstantno prave prekršaje, sarajevska policija je do septembra prošle godine godine oduzela 32 automobila i dva motocikla. Zbog neplaćanja kazni, sudu su podnijeli 1.791 prijedlog „za prinudnu naplatu, odnosno za lišenje slobode“.

Nakon slučaja „Sefić”, policija je postala oštrija, a podaci pokazuju da su samo u oktobru oduzeta 52 vozila od višestrukih prekršioca saobraćajnih propisa.

Sefićev saobraćajni dosije

Nakon nesreće na ulice su izašli građani Sarajeva rekavši da se ne osjećaju sigurnim i tražeći odgovornost. Granična policija je suspendovala četiri službenika nakon interne istrage. Sefić je prešao granični prijelaz Uvac, iako je Granična policija raspolagala informacijom da se za njim traga.

Smijenjen je i komesar sarajevske policije Vahidin Ćosić. Nakon nesreće nadležni su došli do zaključka da sigurnosna situacija u Sarajevu nije zadovoljavajuća.

Vlada KS je smijenila Ćosića na prijedlog Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara u KS.

Odbor je naveo da je Ćosić davao pogrešne podatke nadležnima za sigurnost i krivično gonjenje, da je bio neinformisan u kriznim situacijama, da u nekim slučajevima nije tražio provođenje unutrašnje kontrole, da nije pridavao pažnju da se građani osjećaju sigurnije i slično.

Ćosić je negirao ove nalaze. Rekao je, između ostalog, da je unaprijed proglašen krivim kako bi drugi u sačuvali svoje važne pozicije u Kantonu.

Izručenje Sefića najavljeno je za ponedjeljak, 9. januara. On je više puta kršio saobraćajne propise. Vožnja u pijanom stanju u osam slučajeva, brzina veća od dozvoljene u četiri navrata, prolazak kroz crveno, samo su neki od registrovanih prekršaja.

XS
SM
MD
LG