Linkovi

Izraelci pomažu njemačkim pilotima u obuci za zaštitu vojnika i konvoja u Afganistanu


Ekspertiza židovske države pomaže Nijemcima da se obuče za zaštitu vojnika i konvoja u Afganistanu. Izrael je jedan od začetnika borbenih bespilotnih letjelica koje je koristio u Libanonu i palestinskim teritorijima

Neki njemački piloti koji sudjeluju u operacijama NATO saveza u Afganistanu, nalaze se u Izraelu na obuci za upravljanje posebnim izviđačkim bespilotnim letjelicama. Ekspertiza židovske države pomaže Nijemcima da se obuče za zaštitu vojnika i konvoja u Afganistanu.

U izraelskoj zračnoj bazi Ein Shemer bespilotna letjelica polijeće u vježbovnu misiju. No, ova letjelica na propeler na sebi nosi njemačka obilježja Luftwaffe. Unutar zgrade njemački piloti upravljaju letjelicom uz pomoć kamera visoke rezolucije i druge opreme.

Njemačka ima treći po veličini vojni kontingent u Afganistanu, s gotovo četiri tisuće 700 ljudi. Njemačka je naručila malu flotu bespilotnih letjelica Heron od kompanije Israel Aerospace Industries kako bi se spriječile civilne žrtve i otvaranje vatre na prijateljske snage. Jedan od pilota koji se identificirao kao bojnik C kaže da su bespilotne letjelice u Afganistanu od neprocjenjive vrijednosti:

Radi se o velikoj podršci zato što konačno možemo obavljati obavještajni i izviđački posao iznad bojišnice u stvarnom vremenu i tako možemo podržavati postrojbe na terenu i vojne konvoje.“

Unutar zgrade za obuku, piloti i instruktori sjede za kontrolnim uređajima i kompjutorskim monitorima. Zemljovid i pogled iz bespilotne letjelice nalaze se na monitorima ispred svakog pilota. Njemački pilot, bojnik T, obično upravlja zrakoplovom tipa „tornado“ u Afganistanu. On vjeruje da bi bespilotne letjelice mogle biti od iznimne važnosti:

U Afganistanu je često teško razdvojiti prijatelje od neprijatelja. Da biste točno znali o kome se radi, trebate ih pratiti duže vremena. Zato su ove bespilotne letjelice jako važne.“

Izrael je jedan od začetnika borbenih bespilotnih letjelica koje je koristio u Libanonu i palestinskim teritorijima. Sjedinjene Države, Kanada, Francuska, Australija i Španjolska također imaju bespilotne letjelice u Afganistanu. Iz ove baze Britanci su u Drugom svjetskom ratu polijetali na misije protiv Njemačke. Ta povijesna ironija nije promakla Tomeru Koratu, zamjeniku direktora programa obuke. On kaže da njegovi instruktori jako cijene njemačke polaznike:

Što mislim o tome da mi podržavamo Nijemce? Od početka ovog projekta pa do danas imali smo prilike vidjeti da se radi o Njemačkoj drugačijoj od one iz prošlosti.“

Svaka bespilotna letjelica Heron košta oko deset milijuna dolara, u ovisnosti od opreme. Zbog toga što je Afganistan islamska republika, izraelski mehaničari ne mogu sudjelovati u održavanju letjelica. Umjesto toga, to će za njih činiti njemački partner, tvrtka Rheinmetall Defence.

XS
SM
MD
LG