Linkovi

Izrael nastavlja sa pojačanim napadima dok raste broj poginulih u Gazi


Pojas Gaze, 27. decembar 2023.
Pojas Gaze, 27. decembar 2023.

Izraelske snage su nastavile sa intenziviranjem napada na najveći grad na jugu Pojasa Gaze i centralni izbjeglički kamp, nakon što je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas izvijestilo da je više od 21.000 ljudi ubijeno u 11 sedmica rata.

Nastavak zračnih napada i proširenje operacija na jugu uslijedili su nakon što je WHO u srijedu upozorila da je stanovništvo Gaze u "ozbiljnoj opasnosti", a francuski predsjednik je pozvao na dugoročni prekid vatre.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u srijedu da su napadi na centralni izbjeglički kamp u Gazi ušli u treći dan i da je dodatna brigada raspoređena u južnom gradu Khan Yunis, koji je nedavno žarište teških urbanih borbi.

On je također nagovijestio moguće "širenje borbi na sjeveru" duž libanonske granice, na kojoj je došlo do ponovljenih razmjena vatre između izraelskih trupa i militanata Hezbolaha od izbijanja rata u Gazi.

Nakon posjete granici ranije tokom dana, načelnik vojske Herzi Halevi rekao je da je vojska "odobrila planove za razne nepredviđene situacije i da moramo biti spremni za napad ako bude potrebno".

Izrael je više puta obećavao da će nastaviti svoju kampanju uništavanja Hamasa kao odmazdu za njegov krvavi napad 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na izraelskim podacima.

Palestinski militanti su također uzeli oko 250 talaca, od kojih je 129 ostalo u zarobljeništvu, kaže Izrael.

U nemilosrdnom izraelskom bombardovanju i kopnenoj invaziji ubijeno je najmanje 21.110 ljudi, uglavnom žena i djece, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Vojska je u četvrtak ujutro objavila smrt još tri vojnika, čime je ukupan broj ubijenih u Gazi porastao na 167.

'Trajni prekid vatre"

Pozivi na prekid neprijateljstava nastavljeni su u srijedu, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom naglasio "potrebu da se radi na trajnom prekidu vatre".

Također je izrazio svoju "najdublju zabrinutost zbog veoma velikog broja civila" u Gazi, navodi se u saopćenju njegovog ureda, dodajući da će Francuska raditi s Jordanom na izvođenju humanitarnih operacija na toj teritoriji "u narednim danima".

Otkako je Izrael uveo opsadu na početku rata, stanovnici Gaze su se suočili s ozbiljnom nestašicom hrane, vode, goriva i lijekova.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovio je pozive na prekid vatre u srijedu.

On je izvršio pritisak na međunarodnu zajednicu da preduzme "hitne korake kako bi se ublažila ozbiljna opasnost s kojom se suočava stanovništvo Gaze i ugrozila sposobnost humanitarnih radnika da pomognu ljudima sa strašnim povredama, akutnom glađu i velikim rizikom od bolesti".

"Nema sigurnih zona"

Procjenjuje se da je 1,9 miliona stanovnika Gaze raseljeno, kažu UN.

Jedna od njih, Iman al-Masry, nedavno je rodila četvorke u bolnici u južnoj Gazi nakon što je pobjegla iz kuće svoje porodice na devastiranom sjeveru te teritorije početkom rata.

Putovanje je "uticalo na moju trudnoću", rekla je 28-godišnjakinja u srijedu, a rodila je carskim rezom 18. decembra dvije djevojčice i dva dječaka.

Brzo je zamoljena da napusti bolnicu kako bi napravila mjesta za druge pacijente, ali je morala ostaviti jednog sina koji je bio previše krhak da bi išao s njima.

"Zbog nedostatka... formule za bebe, pokušavam da ih dojim, ali ne nema hranjive hrane da dojim tri bebe", dodala je.

Nedaleko, u izbjegličkom kampu Al-Maghazi, u noćnom granatiranjem pogođena je škola pod upravom UN-a koja je ujedno bila i sklonište.

"Kažu vam da postoje zelene zone i druge zone sa drugim bojama. Sve su to glasine, nema sigurnih zona u Gazi", rekao je jedan čovjek za AFP u srijedu, ne navodeći svoje ime.

XS
SM
MD
LG