Linkovi

​​​Izrael: Primirje i oslobađanje talaca neće početi prije petka


Izrael i Hamas usaglasili su prekid vatre u Gazi od najmanje četiri dana, puštanje pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje su zarobili ekstremisti Hamasa - u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu (Foto: AP/Ariel Schalit)
Izrael i Hamas usaglasili su prekid vatre u Gazi od najmanje četiri dana, puštanje pomoći i oslobađanje najmanje 50 talaca koje su zarobili ekstremisti Hamasa - u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu (Foto: AP/Ariel Schalit)

Oslobađanje talaca u okviru prekida vatre između Izraela i ekstremista Hamasa neće početi prije petka, saopštilo je Vijeće nacionalne sigurnosti Izraela.

Zvanično vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas, pokret koji Sjedinjene Države smatraju terorističkim zarobio u napadu 7. oktobra, još nije objelodanjeno.

Kako javlja agencija Reuters, egipatski bezbjednosni izvor rekao je da su posrednici tražili da primjena počne u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu.

Izrael i Hamas dogovorili su se u srijedu o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana, da puste pomoć i oslobode najmanje 50 talaca koje su zarobili militanti u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Prvo primirje u brutalnom ratu koji je trajao skoro sedam nedelja, postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je širom svijeta kao znak napretka koji bi mogao da ublaži patnju civila u Gazi i vrati kući još izraelskih talaca. Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen sve dok se bude oslobađalo više talaca.

Hamas i savezničke grupe zarobili su oko 240 talaca kada su naoružani napadači divljali kroz gradove na jugu Izraela 7. oktobra. Prethodno je Hamas oslobodio samo četiri taoca.

Palestinci žale za svojim najbližima ubijenim u izrealkom bombardovanju Pojasa Gaze, u bolnici u Kan Junisu, 21. novembra 2023.
Palestinci žale za svojim najbližima ubijenim u izrealkom bombardovanju Pojasa Gaze, u bolnici u Kan Junisu, 21. novembra 2023.

Hamas je tražio nekoliko sati od početka primirja da počne da oslobađa taoce.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će predstavnicima Crvenog krsta biti dozvoljeno da obiđu preostale taoce koje su ekstremisti Hamasa oteli 7. oktobra prilikom napada na južni Izrael. Poručio je i da će se rat nastaviti po isticanju primirja i da je to u srijedu prenio i američkom predsjedniku Joe Bidenu.

Biden je u srijedu razgovarao i sa katarskim emirom i predsjednikom Egipta.

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi rekao je da se Bijela kuća nada da će naredna 24 sata početi oslobađanje talaca, te da će narednih dana stotine kamiona sa humanitarnom pomoći stići do Gaze.

Iz Netanjahuovog kabineta ranije je saopšteno da će 50 žena i djece biti pušteno na slobodu tokom četiri dana po stopi od najmanje 10 dnevno. Osim toga, primirje se moglo produžiti sve dok se dnevno bude oslobađalo dodatnih deset talaca.

U saopštenju se nije pominjalo oslobađanje palestinskih pritvorenika, ali je izraelsko ministarstvo pravde objavilo spisak sa 300 imena palestinskih zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni.

"Izraelska vlada je posvećena vraćanju svih talaca kući. Večeras je odobrila predloženi sporazum kao prvu fazu za postizanje ovog cilja", navodi se u saopštenju vlade.

Hamas je saopštio da će prvih 50 talaca biti oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece koji se drže u izraelskim zatvorima. Stotine kamiona sa humanitarnim, medicinskim materijalom i gorivom će ući u Gazu, dok bi Izrael zaustavio sve letove iznad južne Gaze i održavao dnevni šestosatni vremenski okvir zabrane letova na sjeveru, navodi se u saopštenju.

Izrael je stavio Gazu pod opsadu i započeo nemilosrdno bombardovanje od napada Hamasa, u kojem je poginulo 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim podacima. Od tada je ubijeno više od 14.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto djeca, prema medicinskim zvaničnicima na teritoriji pod upravom Hamasa, što su podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.

Glavni katarski pregovarač u pregovorima o prekidu vatre, državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Mohamed Al-Kulaifi, rekao je za Reuters da primirje znači da neće biti "nikakvog napada. Nema vojnih pokreta, nema širenja, ništa".

Katar se nada da će sporazum "biti sjeme većeg sporazuma i trajnog prekida vatre. I to je naša namjera", rekao je on.

Do početka primirja nije bilo popuštanja u borbama. Od ranog jutra, dim od eksplozija se dizao iznad severne Gaze, prema Reutersovom snimku.

Rijad al-Maliki, ministar inostranih poslova u vladi Palestinske uprave na Zapadnoj Obali, rekao je da je u srijedu poginula jedna porodica u Džabaliji, na sjeveru Gaze.

"52 osobe su ubijene. Imam spisak imena, 52, od dede do unuka".

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak vojnika koji pucaju u uskim uličicama i navele da su izvedeni zračni udari. Izraelske "snage nastavljaju da djeluju na teritoriji Pojasa kako bi uništile terorističku infrastrukturu, eliminisale teroriste i locirale oružje", navodi se u saopštenju.

IDF je na društvenoj mreži X objavio i snimak osvojene i oštećene džamije u Gazi, u kom se bez prekida vidi ulazak u džamiju, prolazak kroz nju sve do razbijenog pregradnog zida i šahta za koji tvrde da je ulaz u mrežu Hamasovig tunela, kao i skladište granata u jednoj od prostorija ispod džamije.

"Sveta mjesta, kao što su džamije, ne bi trebalo da se koriste kao paravan za terorizam", naveo je IDF u poruci. "Hamas je ovu džamiju koristio kao skladište oružja i laboratoriju za Hamasove rakete. Pronađeno je na desetine minobacača, raketa sa bojevim glavama, termobaričkog oružja, RPG-a, i tunelskog okna. Ono što je nekada bilo bogomolja sada je dom za terorizam i tunelski šaht".

Hamas sistematski negira da koristi džamije i bolnice za svoje vojne potrebe.

"Kakvo primirje može postojati?"

Sporazum o primirju je prvi mali korak ka miru u najnasilnijoj etapi 75-godišnjeg palestinsko-izraelskog sukoba. Proteklih sedam nedelja šokiralo je svijet zbog stradanja civila na obje strane, počevši od ubijanja izraelskih porodica u njihovim domovima, do razaranja koje pogodilo Gazu, dom za 2,3 miliona ljudi.

"Kakvo primirje može postojati nakon onoga što nam se dogodilo? Svi smo mi mrtvi ljudi", rekla je Mona, žena u Gazi čije su nećake među poginulima u izraelskom vazdušnom napadu u kom je pogođena kuća porodice Sejam. "Ovo neće vratiti ono što smo izgubili, neće izliječiti naša srca niti nadoknaditi suze koje smo prolili".

Kamelija Hoter Išaj, za čiju se 13-godišnja unuku Gali Tarašanski vjeruje da je zatočena u Gazi, rekla je da neće vjerovati izvještajima o dogovoru dok je ne pozovu da je djevojčica oslobođena.

"I tada ću znati da je zaista gotovo i mogu da odahnem i kažem da je to to, gotovo je", rekla je ona.

I Izrael i Hamas su saopštili da primirje neće zaustaviti njihove šire misije: "Mi smo u ratu i nastavićemo rat dok ne postignemo sve naše ciljeve. Da uništimo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da nijedan entitet u Gazi više ne može da ugrozi Izrael", rekao je Netanjahu u snimljenoj poruci.

Hamas je u svom saopštenju naveo: "Dok najavljujemo sklapanje sporazuma o primirju, potvrđujemo da naši prsti ostaju na okidaču, a naši pobjednički borci će ostati na oprezu da brane naš narod i poraze okupaciju".

Ipak postoji nada za korak ka širem miru.

"Nadamo se da će se primirje dogoditi i da će biti dobrih rješenja, i nadamo se da će ljudi živjeti mirno, da će se stabilno vratiti svojim domovima i radnim mjestima", rekao je Abu Džihad Šameja, raseljen sa sjevera Gaze koji se sklonio u glavni grad na jugu, Kan Junis.

"Neka Bog ne produžava ovu nevolju".

Stranci među onima koji treba da budu oslobođeni

Američki predsjednik Joe Biden je među međunarodnim liderima koji su pozdravili sporazum.

Očekuje se da će tri Amerikanca, uključujući trogodišnju djevojčicu čiji su roditelji ubijeni tokom Hamasovog napada 7. oktobra, biti među taocima koji će biti oslobođeni, rekao je visoki američki zvaničnik.

Crni dim uzdiže se nakon izraelskog vazdušnog udara na obod Aita al Šababa, na granici Libana sa Izraelom, 21. novembra 2023.
Crni dim uzdiže se nakon izraelskog vazdušnog udara na obod Aita al Šababa, na granici Libana sa Izraelom, 21. novembra 2023.

"Zahvaljujem šeiku Tamimu bin Hamadu Al-Taniju iz Katara i predsjedniku Egipta Abdel-Fattahu El-Sisiju na njihovom ključnom vođstvu i partnerstvu u postizanju ovog sporazuma", rekao je Joe Biden u saopštenju. "I cijenim posvećenost koju su premijer Netanjahu i njegova vlada uložili da podrže produženu pauzu kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor u potpunosti sprovede i da se obezbijedi dodatna humanitarna pomoć kako bi se ublažile patnje nevinih palestinskih porodica u Gazi".

Više od polovine talaca ima strano i dvojno državljanstvo oko 40 zemalja, saopštio je Izrael.

Za sprovođenje sporazuma mora se sačekati 24 sata kako bi se izraelskim građanima dala šansa da zatraže od Vrhovnog suda da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, javili su izraelski mediji.

Kadura Fares, šef Komisije za pitanja zatvorenika palestinske uprave sa sjedištem u Ramali, rekao je za Reuters da među više od 7.800 Palestinaca koje je Izrael zatvorio ima oko 85 žena i 350 maloletnika.

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Islamski džihad, koja je učestvovala u raciji sa Hamasom 7. oktobra, saopštila je kasno u utorak da je jedan od izraelskih talaca koje drži od racije umro.

U izvještaju su korištene neke informacije dobijene od agencija AP, Reuters i Agencije Frans pres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG