Linkovi

Ljepota i raznolikost leptira, njihova važnost u eko-sustavu, na popularnoj izložbi Smithsoniana


Smithsonianov Muzej prirodne povijesti, u Washingtonu, obilježava nastup proljeća jednom od svojih najpopularnijih izložbi – živih leptira. U Paviljonu leptira je toplo, vlažno i prepuno biljaka u cvatu; posjetitelji upoznaju na stotine leptira, najraznoraznijih vrsta iz cijeloga svijeta. Za mnoge, uzbudljiv doživljaj...

Nježna, šarena stvorenja, dražesnih pokreta... U zatvorenom prostoru Muzeja prirodne povijesti posjetitelji imaju rijetku priliku uživati u stotinama raznih leptira.

Direktor izložbe Dan Babbitt kaže da izložba omogućava posjetiteljima “susret izbliza” s leptirima, priliku da saznaju o njihovom značaju u ekosustavu.

“Ono što želimo, to je povezati ljude s prirodnim svijetom; znamo da su žive životinje – posebice kukci – sjajan način da to i postignemo.”

S time se slažu i posjetitelji Paviljona leptira, kao devetogodišnja Ava Canales: “Bila sam ovdje i prije i jako mi se sviđa, pogotovo kad leptiri slete na mene, jer to se baš ne događa kad ste negdje u vrtu.”

Također devetogodišnji Gunnar Bruce kaže: “Cool, leptiri posvuda.”

Leptiri su, ističe Dan Babbitt, od velike važnosti za naš okoliš, iz više razloga: “Najznačajniji je polinacija. Lete sa cvijeta na cvijet, prenose pelud, oprašuju ga, i tako pomažu da stvara sjemenke i da ih raspršuje.”

Izložba obuhvaća između 300 i 400 leptira koji predstavljaju oko 50 vrsta – tek mali broj onoga što postoji u svijetu – 20.00 poznatih vrsta. “Imamo leptire iz Azije, iz Afrike, Južne i Centralne Amerike i iz Sjedinjenih Država.”

Među popularnijima je svakako onaj iz Amazona – Blue Morpho leptir, sa svjetlucavim plavim krilima.

“Divan je osjećaj kad vam sleti na ruku,” kaže 17-godišnja Kim Ball. “Kao stari prijatelj. Presladak je!”

Leptiri na izložbi dolaze od uzgajivača diljem svijeta...koji ih uzgajaju od gusjenica i potom kukca u kukuljici šalju u muzej.

“Vadimo ih iz kutija, vješamo i čekamo da od njih nastane leptir i onda ga puštamo na izložbu,” objašnjava Dan Babbitt.

I makar na izložbi, po riječima Dana Babbitta, nema ugroženih vrsta, mnoge, poput Monarha, nestaju. “Moramo na to paziti i istinski se na to fokusirati – pitanja deforestacije, koristenja pesticida i općenito pitanja upravljanja zemljom.”

Izložba leptira u paviljonu Smithsonianovog Muzeja prirodne povijesti dio je šireg programa koji prati ko-evoluciju leptira i biljaka tijekom proteklih 180 milijuna godina.
XS
SM
MD
LG