Linkovi

Svemir kao inspiracija afričkim umjetnicima


"Starkid," Owusu-Ankomaha, iz Gane, jedno od djela izloženih u Nacionalnom muzeju za afričku umjetnost u Washingtonu
"Starkid," Owusu-Ankomaha, iz Gane, jedno od djela izloženih u Nacionalnom muzeju za afričku umjetnost u Washingtonu
Astronom Carl Sagan nazvao je svemir “najvećim od misterija.” Puno prije nego što su svemirska istraživanja bila moguća, prije nego što smo imali snažne teleskope za ispitivanje zvijezda i planeta, ljudi su ka nebu gledali, tražeći odgovore za ono što im nije bilo poznato i razumljivo. Kulturalna astronomija u srži je izložbe postavljene u Nacionalnom muzeju afričke umjetnosti u Washingtonu. Naslov joj je: “African Cosmos: Stellar Arts”.

Maske za mjesečeve mjene ili premošćivanje prostora između neba i Zemlje, divovska šarena zmija načinjena od recikliranih kanistera za benzin, stereografska projekcija južnog neba... samo su neki od stotinjak izložaka.

“Govorimo o poznavanju neba onako kako ga umjetnost prakticira, kako ono informira stvaranje umjetničkih djela,” kaže kustosica Catherine Mullen Kraemer.

Neki od izložaka djela su tradicijskih umjetnika iz 19. i 20. stoljeća, ali ima i mnogo starijih kao što je rijetki lik božice Sopdet, iz egipatske mitologije, s morskom zvijezdom na glavi jer drevnim Egipćanima ona je i predstavljala najsjajniju zvijezdu neba.

Catherine Mullen Kraemer: “Sopdet je Egipćanima bila važna jer nagovještavala je poplavu Nila, navodnjavanje zemlje svake godine, a to je značilo – mogla je napredovati poljoprivreda.”

Na izložbi “Afrički kozmos: Zvjezdana umjetnost” zastupljena su i djela suvremenih umjetnika. “Day for Night”, Južnoafrikanca Williama Kentridgea, vizija je svemira i galaksija koju je taj umjetnik kreirao koristeći negativ snimke mrava dok prelaze preko crta šećera.

Karel Nel, također iz Južnoafričke Republike, kaže da je njegova “Trembling Field” interpretacija fenomena zvanog “lensing”.
“Svjetlosni valovi ili radio signali ili elektromagnetski valovi iz infracrvenog spektra savijaju se u dubokom svemiru. To savijanje, koje zovemo ‘lensing”, govori nam o prisutnosti tamne materije ili tamne energije.”

Na projektu video simulacije dubokog svemira – “Deep Survey” - Nel je surađivao sa znanstvenicima. Njegov doprinos projektu su – cvrčci.

“Kad radim u svojem studiju u Africi, noću, vrata su mi širom otvorena i čujem cvrčke. Njihovo cvrčanje za mene je kao zvuci iz dubokog svemira.”

Stvarni zvuci iz dubokog svemira mogu se čuti i na drugim mjestima na izložbi. Prirodne vibracije zvijezda ubrzane su kako bi bile čujne.

Umjetnička djela izložena na izložbi “African Cosmos”, i ona drevna i ona suvremena, govore nam o vječnim nastojanjima čovjeka da pronađe svoje mjesto u golemom prostranstvu svemira.
XS
SM
MD
LG