Linkovi

Izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu veliki politički izazov za predsjednika Obamu


Kriza s oštećenom bušotinom uz obalu Meksičkog zaljeva prijeti da postane dominantna tema politike američkog predsjednika - vjeruje se da će ishod ove krize biti veliki test za Bijelu kuću

Predsjednik Barack Obama nedavno je odgodio posjet Indoneziji i Australiji, zbog ekološke krize u Meksičkom zaljevu. To je još jedan primjer kako američka unutarnja politika, često, ima prednost pred vanjskopolitičkim prioritetima. Izlijevanje nafte iz oštećene bušotine British Petroleuma – koje traje već više od mjesec i pol – dominirat će američkom političkom scenom još izvjesno vrijeme.

Predsjednik Obama je prije nekoliko dana posjetio Louisianu po treći od 20. travnja, kada je na platformi British Petroleuma u Meksičkom zaljevu došlo do eksplozije. Poginulo je 11 radnika a iz oštećene bušotine na dubini od kilometar i pol počela je istjecati nafta. Predsjednik Obama je krajem prošlog tjedna dobio najnovije izvješće o čišćenju priobalja. Ponovio je da je savezna vlada odlučna da nastavi s pritiskom na korporaciju British Petroleum da izvrši sve svoje obveze na temelju odgovornosti za nesreću.

Također, predsjednik Obama je najavio pooštravanje ekoloških i sigurnosnih standarda kada je u pitanju buduća eksploatacija nafte u priobalnim područjima. "Ne želim da se ovo ponovi, to ne žele niti naši građani… Obećavam ljudima koji ovdje žive da se ovako nešto više neće dogoditi".

U međuvremenu, u Washingtonu, pred područnim sjedištem korporacije British Petroleum, svakodnevno se okupljaju prosvjednici koji tako iskazuju nezadovoljstvo što BP još uvijek nije začepio oštećenu bušotinu i prekinuo istjecanje nafte. 'Nafta ne onečišćava samo Meksički zaljev, ona onečišćava i našu politiku' – sažeo je raspoloženje okupljenih jedan od prosvjednika. Prošlih tjedana bilo je dosta kritika što je predsjednik Obama, navodno, prilično pasivan u odnosu na situaciju u Meksičkom zaljevu. U nedavno intervjuu za CNN, predsjednik je rekao da ga je ova kriza 'strašno razljutila'. No, republikanci tvrde da je Obama reagirao presporo.

Evo što je rekao republikanski guverner Minnesote Tim Pavlenty, koji razmišlja o kandidaturi za predsjednika države na sljedećim izborima. "Predsjednik nam poručuje da preuzima odgovornost. Izvrsno. Trebao je to ranije učiniti".

Izljev nafte uz južnu obalu Sjedinjenih Država dominira američkim medijima. Ishod ove krize bit će veliki test za Bijelu kuću – kaže Kevin Whitelaw iz časopisa Congressional Quarterly. "O oštećenoj se bušotini u medijima toliko priča da je ljudima već pomalo dosta. Predsjedniku je to sada najveći problem. Zbog toga, odgađa put u inozemstvo. Bijela kuća funkcionira kao u jeku najvećih nacionalnih kriza".

Predsjednik je naime već po drugi put odgodio posjet Indoneziji i Australiji – u ožujku je to učinio zbog izglasavanja reforme zdravstva a sada, u lipnju, zbog izljeva nafte. Iako ankete pokazuju da je javnost sve nezadovoljnija Obaminom reakcijom na ovu ekološku krizu, Frank Newport iz tvrtke Gallup kaže da je prerano govoriti o krajnjem utjecaju ove krize na Obaminu popularnost. "Krajem svibnja, 46 posto naših ispitanika smatralo je da Obama dobro obavlja posao. To je najniži broj do sada, iako tek za jedan do dva posto, tako da je teško reći da se radi o dramatičnom padu popularnosti".

Konzervativni kritičari predsjednika Obame tvrde da je ekološka kriza u Meksičkom zaljevu 'Obamina Katrina' – po uraganu u ljeto 2005 koji je štetio popularnosti njegova prethodnika Georgea Busha mlađeg. Predsjednikovi pristaše pak odgovaraju da se to ne može reći. I prije uragana Katrina postojalo je rašireno mišljenje da je predsjednik George Bush nekompetentan – kaže Petar Beinart iz Zaklade Nova Amerika. 'Za Obamu to Amerikanci ne misle. Možda neki misle da je on nekakav socijalist, ali ne misle da je nekompetentan' – kaže ovaj analitičar. Možda za sada, upozorava Frank Newport iz Gallupa. Ako se izlijevanje nafte nastavi, mišljenje javnosti o predsjedniku Obami bit će negativnije.

XS
SM
MD
LG