Linkovi

Izlazne ankete na biralištima u Ukrajini ukazuju na pobjedu Petra Porošenka


Ukrajinski biznismen, političar i predsjednički kandidat Petro Porošenko obraća se pristašama, u Kijevu, 25. maja 2014.
Ukrajinski biznismen, političar i predsjednički kandidat Petro Porošenko obraća se pristašama, u Kijevu, 25. maja 2014.
Bivši ministar vanjskih poslova Petro Porošenko je, kako izgleda, pobijedio na ukrajinskim predsjedničkim izborima sa više od polovine glasova onih koji su izašli na izbore, čime se izbjegava održavanje drugog kruga, ukazuju dvije ankete među biračima koji su izlazili iz birališta.

Ankete, koje je provelo nekoliko organizacija, pokazuju da je Porošenko dobio između 56 i 58 posto glasova, daleko više od najbližeg rivala, bivše premijerke Julije Timošenko, koja je osvojila oko 13 posto glasova.

Timošenko je već priznala poraz u govoru u nedjelju navečer.

Anketari kritiziraju izborne zvaničnike zbog dugih redova koji su se formirali na nekim biralištima kasno popodne, a koje pripisuju dijelom lošoj organizaciji. Anketari kažu da su zbog dugih redova povećali marginu greške, ali ne toliko da bi to promijenilo rezultate.

Porošenko je zahvalio biračima, posebno onima koji su putovali iz Krima - koji je pod kontrolom Rusije - da bi glasali.

Porošenko kaže da će prva stvar koju će uraditi biti da donese mir na istok zemlje, rekavši da će to biti i cilj njegovog prvog putovanja.

U istočnoj Ukrajini, separatisti, koji uživaju podršku Rusije, preuzeli su neke gradove i javne zgrade, te se žestoko bore protiv vladinih snaga.

Porošenko je rekao da će njegov sljedeći rat biti protiv korupcije i da će produbiti veze Ukrajine s Evropskom Unijom.

Njegov predšasnik, Viktor Janukovič, izazvao je široko rasprostranjene prosvjede i parlamentarni revolt kada je odbio potpisati sporazum o pridruživenju s Unijom, te potpisao, umjesto toga, sporazum s Rusijom.

U većini Ukrajine, odaziv birača bio je velik, nadmašivši u mnogim područjima 50 posto. Ali, u dva istočna distrikta, stotine birališta nije uopće bilo otvoreno, a na drugima je bio slab odaziv.

Izborni promatrači kažu da su separatisti zastrašivali i birače i izborne uposlenike.

Uz to, sukobi između separatista i vladinih snaga nastavljeni su u nedjelju u najmanje jednom području.

Jedan birač u Kijevu, student imenom Volodimir, sažeo je nade koje su u nedjelju izrazili mnogi Ukrajinci: "Nadam se da će nam ovo glasovanje donijeti konsolidaciju, da će nam donijeti potrebne ekonomske reforme koje će našu zemlju učiniti stvarno evropskom zemljom."

Hiljade ukrajinskih i međunarodnih promatrača pratilo je izbore. Nije bilo izvještaja o ozbiljnim problemima osim na istoku zemlje.

Strani promatrači će svoj službeni izvještaj predati u ponedjeljak. Među promatračima na jednom kijevskom biralištu bio je američki kongresni zastupnik Michael Burgess: "Iz svega što sam vidio ovog jutra, sa stajališta politike, sa stajališta procedure, stvari izgledaju kao da se odvijaju dobro ili čak i bolje nego što se moglo očekivati."

Najvjerojatniji pobjednik izbora, Porošenko, svoje je bogatstvo stvorio proizvodnjom slatkiša i bombona, a do sada je obavljao dužnosti ministra vanjskih poslova i ministra ekonomije. On je pro-evropski orijentiran, ali politički analitičari kažu da ga ruski predsjednik Vladimir Putin doživljava kao nekoga s kim može raditi.

Usprkos podrške separatistima i zadržavanju hiljada ruskih vojnika blizu granice, Putin je tokom proteklog tjedna rekao da će prihvatiti rezultate ukrajinskih izbora.

Nedjeljni izbori uglavnom se smatraju najvažnijima otkako je Ukrajina stekla nezavisnost, raspadom Sovjetskog Saveza, 1991. godine.
XS
SM
MD
LG