Linkovi

"Izbjeglički kampovi na Balkanu nisu opcija"


Arhiv - Migranti i izbjeglice u Velikoj Kladuši
Arhiv - Migranti i izbjeglice u Velikoj Kladuši

Da li će EU, kako bi izbjegla unutrašnju krizu oko neslaganja kako rješavati migrantski problem, uspostaviti izbjegličke kampove izvan svoje teritorije, gdje bi se utvrdilo ko ima pravo na azil a ko će biti vraćen kući?

Evropski komesar za unutrašnje poslove tvrdi da takvo nešto nije bilo na stolu sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana, dok prvi čovjek Evropskog savjeta u nacrtu zaključaka skorog EU samita predlaže takvo rješenje, po kojem bi prvi kampovi bili izgradjeni u Tunisu i Albaniji.

Tri godine nakon izbjegličke drame na starom kontinentu, EU nema jasan plan kako spriječiti da se slično ne ponovi i ovoga ljeta, čak ni kako riješiti pitanje trajnog smještaja migranata koji su već ostvarili pravo boravka na njenoj teritoriji. U medjuvremenu, migrantske rute se bude, stvaraju nove...

"Posljednjih mjeseci se stvorila nova pod-ruta, koja je zahvatila Albaniju, Crnu Goru i BiH. Naravno, to ima uticaja i na neke od članica EU dalje na sjeveru. Iako cifre još uvijek nisu alarmantne, to je privuklo veliku pažnju javnosti. Moramo ostati mirni ali ozbiljno shvatiti situaciju i pažljivo koordinirati akciju svih nas", rekao je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Zato su ministri u utorak, zajedno sa evropskim kolegom, dogovorili bližu saradnju, razmjenu informacija i praćenje situacije. Nakon sastanka iz Brisela je poručeno da je dogovorena jača i efikasnija kontrola granica, borba protiv krujumčarenja, a prevencija da se ne ponovi 2015-ta ostaje zajedniči cilj zapadno balkanskihdržava i EU

"Bavljenje ovim problemom jeste evropska ali i briga svake od država regiona. Za nas je Zapadni Balkan najvažniji partner u rješavanju ovog problema. Danas smo išli i iznad toga- kako ojačati bezbjednost, kako se boriti protiv krijumčar drogom, oružjem, ljudima, uopšte, protiv organizovanog kriminala. I mogu vam reći da je reakcija svih država regiona više nego pozitivna", rekao je Avramopulos.

Medjutim, iz delegacije iz Beograda kažu da nisu zadovoljni sadašnjom situacijom, da Srbija ne može sama da riješi problem imigranata, koji, a rekli su to i briselskim domaćinima, često dolaze sa teritorije EU - iz Bugarske i Grčke. Zato traže tješnju saradnju sa EU i regionom, sa ciljem da se zajednički rješava ovaj problem i da gradjani Srbije budu bezbjedni.

U medjuvremenu, staru ideju madjarskog premijera da se grade migrantski centri van evropskih granica podržale su još neke evropske članice, a takvo rješenje je u nacrt zaključaka skorog EU ssamita uvrstio i predsjednik Evropskog savjeta koji upravo obilazi lidere lobirajući za nju- plan je da se takvi centri grade nedaleko od granica EU, gdje bi se utvrdilo ko ima pravo na azil a koga treba vratiti kući - prvi centri bi bili izgradjeni u Tunisu i Albaniji, dok ni ostatak najbližeg evropskog susjedstva iz tog plana ne bi bio
isključen.

"Danas u Evropi ponajviše razgovaramo o problemu izbjeglica i ilegalne migracije. Naravno, diskusija stvara velike emocije, ali i očekivanja da ćemo naći zajedničko i ispravno rješenje", poručio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Na direktno pitanje možemo li očekivati izbegličke centre u neposrednom evropskom susjedstvu, na Zapadnom Balkanu, komesar Avramopulos odgovara pitanjem.

"Da li znate i jednu zemlju, i ako znate, molim Vas da je navedete, koja je izrazila spremnost, želju da ugosti takav kamp? Ako takav prijedlog dodje, razgovaraćemo o tome, nikad ništa ne odbacujemo, ali do sada to nije bila opcija".

XS
SM
MD
LG