Linkovi

Iz pritvora u deportaciju


Iz pritvora u deportaciju
Iz pritvora u deportaciju

Propisi daju pravo Uredu za granice da deportiraju iz zemlje onoga tko se god u Sjedinjenim Državama nalazi ilegalno, čak i ako su oslobođeni sumnje za počinjenje krivičnih dijela radi kojih su prvotno bili uhićeni

Mnogi latino-američki useljenici u New Yorku traže da grad ograniči podatke koje dostavlja saveznim useljeničkim vlastima o tome tko se nalazi u lokanim zatvorima. Oni tvrde da te informacije često dovode do deportacije, te su ovog tjedna stotine njih izašli na ulice u znak protesta.

Oko tisuću latinoameričkih useljenika marširalo je nedavno preko bruklinskog mosta na Mannhattanu, tražeći od lokalnih vlasti da prestanu izvještavati Agenciji savezne vlade za granice o tome tko se nalazi u gradskim zatvorima. Jedan od demonstranata kaže da je svake godine iz Sjedinjenih Država deportirano preko tisuću ljudi: "U gradu New Yorku u pritvoru se nalaze tisuće ljudi uhićenih od strane policije, s pravom ili bez. Njih se odvodi na otok Riker, gdje se nalazi najveći gradski zatvor. Odatle bivaju deportirani, čak i ako je ustanovljeno da su nevini".

Zabrinutost demonstranata za sudbinu svojih prijatelja i rođaka podudara se s valom ilegalnog useljavanja u Sjedinjene Države. Rezultat toga je da mnoge obitelji sačinjavaju ne samo američki građani, već i legalni i ilegalni useljenici. Gradski kazneno-popravni ured tvrdi da se pridržava saveznog pravilnika prema kojem su gradske vlasti dužne informirati Granični ured o ilegalnim useljenicima. Direktor odjela za državljanstvo i useljeništvo Alejandro Mayorkas kaže da se taj zakon mora poštivati: "Iz naše nacionalne povijesti, pravne i sudske povijesti, vidi se da - koliko god smo mi nacija useljenika – isto smo toliko i nacija zakona. Naše granice nisu otvorene. Naš sustav useljavanja je reguliran propisima".

Ti propisi daju pravo Uredu za granice da deportiraju iz zemlje onoga tko se god u Sjedinjenim Državama nalazi ilegalno, čak i ako su oslobođeni sumnje za počinjenje krivičnih dijela radi kojih su prvotno bili uhićeni. Međutim, demonstranti tvrde da je nepravedno deportirati nekoga tko je uhićen radi malog prekršaja ako je u Sjedinjenim Državama nelegalno, ili ako je odrastao u Sjedinjenim Državama te im je njihova zemlja podrijetla u biti strana. Mayorkas, koji je i sam useljenik s Kube, kaže da Amerika i dalje pozdravlja useljavanje, no da ono mora biti regulirano kako bi se izbjeglo razblaživanje beneficija vezanih uz državljanstvo za sve Amerikance. U međuvremenu, ilegalno useljavanje ostaje kontroverzno i nerazrješeno političko pitanje, koje često dovodi do tužnih situacija kad jedan član obitelji biva deportiran, dok ostatak obitelji ostaje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG