Linkovi

JOSIPOVIĆ: Iznenađen sam presudom da je Hrvatska umiješana u rat


Croatia - Ivo Josipovic, politican, former president of Croatia, Zagreb, undated
Croatia - Ivo Josipovic, politican, former president of Croatia, Zagreb, undated

"Svaki zločin mora biti kažnjen."

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije iznenađen odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je potvrđena presuda bivšem premijeru "Herceg-Bosne" Jadranku Prliću, bivšem ministru odbrane "Herceg-Bosne" Bruni Stojiću i načelniku Glavnog stožera Hrvatskog veća obrane Slobodanu Praljku za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iznenadio ga je, međutim, dio presude po kojoj je Hrvatska bila umiješana u rat i po kojoj je prvi predsjednik nezavisne Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) zajedno sa čelnicima "Herceg-Bosne".

"Volio bih videti presudu kao cjelinu jer je iz medijskih izvještaja medija teško govoriti o argumentaciji. Moram reći da me, kada je riječ o zločinima kao takvim, presuda ne iznenađuje. Ustalom, ni odbrane nisu poricale same zločine i mislim da je žalosno da su i javnost i političari, pa i mediji u prvom redu, koncentrisani na neke političke aspekte presude, a ne na one koji najviše zaslužuju da ih se sjetimo, a to su žrtve", ističe Josipović.

"Koristim ovu priliku da se tih žrtava i ja sjetim i da kažem da je to sve što se dešavalo u ratu bilo strašno, nepotrebno i da svaki zločin zaista mora biti kažnjen", kaže nekadašnji predsjednik Hrvatske.

Kada je riječ o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, Josipović navodi da on pokazuje da "sud nema jednake kriterijume".

"Tu sam malo više iznenađen za razliku od prvog dijela gdje nisam iznenađen zato što možemo i o Miloševićevoj (Slobodan) i o Tuđmanovoj (Franjo) i o Izetbegovićevoj (Alija) politici misliti šta god želimo, međutim, ono što je za primijetiti je da sud nema jednake kriterijume. U predmetima koji su se ticali zločina koji su počinili Srbi protiv Muslimana i Hrvata, nije uočeno da postoji takav zločinački poduhvat, iako je istorijski sasvim jasno da je Milošević bio motor onoga što se događalo", ocenjuje Josipović.

"Znate da nisam ljubitelj politike koju je Hrvatska vodila prema Bosni i Hercegovini, ali mislim da ovakva jedna odluka nije najsretnija, tim pre što sam kao pravnik i profesor prava malo skeptičan i mislim da nije dobro da se zločincima, bez obzira o kome je riječ, proglašavaju osobe koje nisu optužene, koje nisu sudjelovale u postupku i protiv kojih nije donesena osobna presuda za neki zločin", reči su Josipovića.

Tu mislim na sve, navodi Josipović, koji nisu suđeni ili osuđeni po tom trećem obliku zajedničkog zločinačkog poduhvata.

"Taj oblik odgovornosti je, sa stanovišta kaznenog prava, dvojben. Kada to kažem, ne govorim o političkim aspektima. Politička ocjena je nešto sasvim drugo i znate, ponavljam, kakav je moj odnos prema politici koja se vodila prema Bosni i Hercegovini", naglašava Josipović.

Na pitanje kako će ovaj dio presude uticati na zvanični stav Hrvatske da je vodila samo domovinski, odbrambeni rat, Jospović ocjenjuje da je "javna tajna da je Hrvatska sudjelovala i u borbama na području Bosne i Hercegovine".

"Tu je bilo različitih objašnjenja kojima se to želelo legitimisati, na kraju rata je to i bilo legitimisano na osnovu sporazuma Tuđmana i Izetbegovića. Riječ je o sporazumu kojim su dva predsjednika procijenila da je došao trenutak da se zajedničkom borbom pobijedi srpska strana, koju su tada i jedni i drugi smatrali agresorom, i Izetbegović je pristao da hrvatske vojne snage, posebno u pripremi 'Oluje', dođu na područje BiH i da tamo djeluju kao legalna hrvatska vojska", navodi Josipović.

Kada je riječ o odnosima u regionu, nekadašnji predsednik Hrvatske očekuje da će u prvom trenutku porasti napetosti.

"Međutim, na kraju se odnosi u budućnosti ipak svode na realnu politiku i mislim da jako zavisi od vođstava i Hrvatske i BiH, pa i Srbije da li imaju kapacitet i sposobnost da istoriju ostave iza sebe i da grade neku bolju i drugačiju budućnost", zaključuje Ivo Josipović za RSE.

On je mišljenja da su odnosi među državama Zapadnog Balkana danas "lošiji nego prije tri, četiri ili pet godina".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG