Linkovi

Italija obustavila misiju Mare Nostrum kojom su spaseni životi stotina hiljada ilegalnih imigranata


AKcija spasavanja imigranata u julu 2014.
AKcija spasavanja imigranata u julu 2014.

Grupe za zaštitu izbjeglica kažu da su na hiljade ljudskih života u opasnosti nakon što je Italija prošlu subotu okončala misiju potrage i spasavanja u području Mediterana. Ovom misijom pod šifrom 'Mare Nostrum,' u proteklih godinu dana je spaseno na stotine hiljada imigranata koji su sa obala Sjeverne Afrike u nesigurnim čamcima krenuli ka Evropi. Sada je tu operaciju preuzela Evropska Unija, ali kritičari takvog poteza kažu da je operacija sada mnogo manjeg obima i slabo financirana.

Italija počela operaciju nazvanu 'Mare Nostrum' prije godinu dana, nakon tragedije u kojoj je 500 imigranata izgubilo živote nedaleko od otoka Lampedusa. Nesreća koja se dogodila u oktobru 2013. godine je italijansku vladu prisilila na akciju.

Brodovima italijanske obalne straže i mornarice, uz pomoć iz aviona, spašeno je oko 150 hiljada ljudi u proteklih 12 mjeseci. Operacije spašavanja koštale su skoro 12 miliona dolara mjesečno.

Operacija "Mare Nostrum" obustavljena je 1. novembra.Italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je izjavio da Rim jednostavno više ne može podnijeti trošak.

“Broj pogibija imigranata nije proporcionalan uloženom novcu. Vodili smo tu misiju na nju smo ponosni. Trebala imati ograničeni rok trajanja. Područje koje smo pokrili pružalo se gotovo do obala Sjeverne Afrike.”, objasnjava ministar Alfano.

Italija se odavno žali da su njeni evropski partneri vrlo malo pomagali vladi u Rimu da se nosi sa valom imigranata. Više od dvije i pol hiljade imigranata je poginulo u zadnjih 12 mjeseci u pokušaju da se morem dočepaju Evrope.

Frontex, agencija Evropske Unije za granice preuzela je misiju spasavanja imigranata, i nazvala ju Triton. Ta agencija, medjutim, ima tek trećinu resursa koje je uložila Italija, i pokriva područje u širini od samo 50 kilometara od evropskih obala.

Grupe za podršku izbjeglicama i imigrantima oštro kritiziraju odluku o ukidanju misije "Mare Nostrum."
Gunter Burkhardt, predstavnik grupe Pro-Asyl iz Njemačke ističe:

“Povećat će se broj pogibija na moru. Ministri vanjskih poslova uvidjaju potrebu za dodatnom pomoći, ali ministri unutrašnjih poslova čine sve kako bi se granice zatvorile za izbjeglice, pogotovo ljude iz Sirije. ”


Evropski zvaničnici kažu da su zemlje - članice spore kada je u pitanju osiguranje fondova, personala i opreme. Rafael Fernandez-Pita, član Vijeća Evropske unije kaže:

“Same članice Unije to ne mogu učiniti. To se ne može postići samo akcijom Frontexa . Stoga moramo bolje suradjivati, da pokušamo staviti tačku na ovu užasnu dramu."

Britanija je podržala odluku italijanske vlade o okončanju misije "Mare Nostrum" istakavši da je to u stvari podsticalo imigrante da krenu na neizvjesno putovanje morem. Britanija je takodjer ponudila samo jednog imigracionog djelatnika za novu misiju Unije.

U Evropi se slažu da se mora više uraditi na spriječavanju trgovaca ljduima koji organiziraju ilegalne prelaske. Cijena po jednom imigrantu je izmedju hiljadu petsto i tri hiljade i petsto dolara.

Medju onima koji pokušavaju na taj način ući u Evropu su desetine hiljada Sirijaca koji bježe od gradjanskog rata, potom Iračani, Afghanistanci,Eritrejci, i ekonomski imigranti iz područja Sjeverne Afrike.

Papa Franjo je na ceremoniji obilježavanja Svih Svetih u Rimu, kritizirao odgovor svijeta na val onih koji bježe od rata i gladi.

“Čini se da ti ljudi, ta gladna djeca, bolesna djeca, da nisu važni...Kao da pripadaju drugoj vrsti, kao da nisu ljudi... ”


Grupe za podršku izbjeglicama kažu da ukidanje misije "Mare Nostrum , neće obeshrabriti one koji bježe od rata i gladi , te da će slabašni, očajnicima pretrpani čamci nastaviti stizati do evropskih obala.

XS
SM
MD
LG