Linkovi

Pogled građana BiH na najveći problem u zemlji, Islamsku državu, Ameriku i Rusiju


U istraživanju IRIS-a učestvovalo oko 1.540 građana
U istraživanju IRIS-a učestvovalo oko 1.540 građana

U čemu se građani Bosne i Hercegovine (BiH) slažu i šta je to zbog čega im se mišljenja razlikuju može se vidjeti u novom istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Građani su jedinstveni da je nezaposlenost najveći problem, a organizovani kriminal prijetnja, kao i da Islamsku državu doživljavaju u negativnom smislu.

Različita mišljenja se odnose na povezanost BiH sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom, Turskom, te pristupu Evropskoj uniji (EU).

„Nakon duge historije etno-religijskih podjela, ohrabrujuće je vidjeti ljude svih profila u BiH da su jedinstveni protiv vjerskog ekstremizma”, rekao Jan Erik Surotchak, direktor organizacije IRI za Evropu.

Tolerantni islam

Istraživanje organizacije IRI je urađeno u januaru i februaru ove godine na uzorku od 1.537 građana BiH starijih od 18 godina. Primarni izvor informacija, kako su rekli, predstavlja televizija, a zatim internet.

Na pitanje koji je najveći problem u zemlji, 55 posto građana je odgovorilo da je to nezaposlenost. Organizovani kriminal smatraju najvećom prijetnjom sa kojom se danas suočava država. Mišljenja su religija ima previše utjecaja na politiku u zemlji.

Dino Jahić, glavni urednik u Centru za istraživačko novinarstvo, autor je ovogodišnjeg izvještaja Freedom House za BiH. U prošlosedmičnom razgovoru za Glas Amerike, Jahić je naveo da BiH u rijetko čemu napreduje, a u godišnjim izvještajima Freedom House bilježi se konstantan pad u više oblasti poput korupcije, pravosuđa, upravljanja na lokalnom i državnom nivou.

„Mislim da je najveći problem taj dio političke nevoljkosti da se bilo šta uradi i to kreira jednu nepodnošljivu atmosferu u društvu. Političke svađe koje blokiraju svaki važan proces i mogućnost za napredak”, kazao je u prošlosedmičnom razgovoru za Glas Amerike.

Građani su odgovarali i na pitanja koja se tiču Islamske države, paradžemata i bosanskohercegovačkih državljana koji se bore ili su se borili u Sriji na strani terorističkih formacija Islamske države.

Islamska država u najvećoj mjeri asocira ih na terorizam. Dva posto ispitanika je odgovorilo da je Islamska država nešto veoma pozitivno, a isto toliko smatra je donekle pozitivnom.

Da li Islamska država predstavlja veliku ili u određenoj mjeri prijetnju po islam kao religiju, većina Hrvata, Srba i Bošnjaka je odgovorila potvrdno.

Šefovi policija zemalja zapadnog Balkana okupili su se prošle sedmice na konferenciji u Sarajevu, a kojoj je prisustvovao i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

„Rekao sam da Bosna i Hercegovina važi za zemlju koja ima tolerantan islam i da se ovdje iz tog tolerantnog islama može puno toga naučiti i prenijeti u neke druge zemlje”, naveo je Mektić na konferenciji za novinare.

Saveznici BiH

Međutim, kada je riječ o odnosima SAD-a, Rusije i Turske sa BiH, odgovori nisu bili ujedinjeni.

Bošnjaci i Hrvati nadpolovično smatraju da je uloga SAD-a u BiH pozitivna, dok su Srbi većinom suprotno odgovorili. Obratna je situacija kada je riječ o ulozi Rusije u BiH, s tim da je sličan procenat odgovora Hrvata u pozitivnom i negativnom kontekstu.

Na pitanje koja zemlja je najveći saveznik BiH, Bošnjaci su odgovorila da je to Turska, Hrvati su naveli Njemačku, dok su Srbi rekli da se radi o Rusiji. Odgovor nije znalo 21 posto anketiranih.

Narodi u BiH su složni da su jaki odnosi sa Amerikom, Rusijom, Turskom, EU, Njemačkom i Velikom Britanijom od nacionalnog interesa. Istovremeno su mišljenja da BiH ne pripada ni Zapadu ni Istoku.

Kada je riječ o ulasku u EU, 77 posto ispitanika je odgovorilo da to snažno ili donekle podržava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG