Linkovi

Šefovi obavještajnih službi odbili govoriti o razgovorima sa Trampom


Sa lijeva, v.d. direktora FBI Andrew McCabe, zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein, i Direktor Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats
Sa lijeva, v.d. direktora FBI Andrew McCabe, zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein, i Direktor Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats

Direktor Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats, šef Nacionalne bezbjednosne agencije Michael Rogers, v.d. direktora FBI-a Andrew McCabe i zamjenik Sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein svjedočili su u Odboru za obavještajna pitanja u Senatu o tome da li je predsjednik Donald Trump pokušao da utiče na istragu o vezama njegovih saradnika sa Rusijom.

Dvojica zvaničnika rekli su da nisu osjećali „neprimjeren pritisak“ od strane Trumpa kako bi u javnosti dezavuisali potencijalne veze Rusije i Trumpovih saradnika tokom prošlogodišnjih izbora.

Ali Dan Coats i Michael Rogers rekli su Odboru za obavještajna pitanja da ne žele da govore o detaljima susreta sa Trumpom i sastanaka u Bijeloj kući u proteklih nekoliko mjeseci. Odbili su i da odgovore na pitanje da li je Trump od njih tražio da javno kažu da nije bilo dokaza o vezama njegovih saradnika sa ruskim zvaničnicima.

Washington Post je objavio da je u martu Trump tražio od Coatsa da interveniše i naloži tadašnjem direktoru FBI-a Jamesu Comeyu da se povuče iz istrage o vezama savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna sa Rusijom.

Coats je rekao da bi bilo “neprimjereno” javno govoriti o detaljima razgovora sa Trumpom ili sastancima u Bijeloj kući. Rogers je sa iste pozicije govorio o razgovorima sa Trumpom, i rekao da nije osjećao pritisak predsjednika da u javnosti umanji značaj veza Trumpovih saradnika sa Rusijom.

Coats i Rogers svjedočili su o tome da li je Trump uticao na istragu o vezama sa Rusijom, što je predsjednik nazvao “lovom na vještice” čiji je cilj da ospori legitimitet njegove pobjede na izborima, i da je to izgovor demokratama čija je kandidatkinja Hillary Clinton izgubila.

James Comey, bivši direktor FBI-a, u četvrtak svjedoči pred Odborom za obavještajna pitanja u Senatu. Prema ranijim medijskim navodima, Trump je od Comeya tražio da FBI obustavi istragu o vezama Michaela Flynna sa Rusijom.

Navodno, Trump se žalio Coatsu i šefu CIA-u Mikeu Pompeu kako Comey vodi istragu o Rusiji. Coats je navodno o Trumpovom zahtjevu razgovarao sa saradnicima, i odlučio da bi miješanje u Comeya istragu moglo biti “neprimjereno”.

Bivši direktor Nacionalne obavještajne agencije James Clapper rekao je u Australiji da je trenutna istraga o Rusiji ozbiljnija od afere “Watergate”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG