Linkovi

Izraelci protiv sopstvenog vjerskog ekstremizma


Izraelci protiv sopstvenog vjerskog ekstremizma
Izraelci protiv sopstvenog vjerskog ekstremizma

Već neko vrijeme Izraelke protestvuju protiv nečega što one vide kao nastojanje ultra ortodoksnih Jevreja da se žene isključe sa javnih mjesta. Ultra ortodoksni Jevreji, medjutim, tvrde da su oni ti koji su diskriminisani.

Zimsko veče u centru Jerusalema. Aktivisti pripremaju protest protiv autobusa u kojima je na djelu segregacija, a koji saobraćaju kroz naselja ultra ortodoksnih Jevreja. Aktivistkinje sjedaju u prednji dio autobusa, a ne pozadi – kako se to od njih ovdje očekuje. Neki sljedbenici ultra ortodoksnog judaizma vjeruju da muškarci i žene trebaju biti odvojeni u javnosti, premda je to u Izraelu protivzakonito. Žene koje se protive takvoj segregaciji bivaju napadane i ispljuvane.

Anat Hoffman je aktivistkinja pokreta za reformu vjere. Ona podsjeća da ultra ortodoksni Jevreji uglavnom teže da žive izolovano u zatvorenim zajednicama, al i to se mijenja:

- Neke ekstremističke grupe osjećaju se napadnute, i to prije svega – od strane svojih ortodoksnih žena koje se mijenjaju u ova moderna vremena, obrazuju se, informisane su o svemu u svijetu. A oni bi htjeli da ih drže temo gdje im je ranije uvijek bilo mjesto.

U nekim dijelovima grada uništavaju se reklame na kojima je prikazana žena. Od žena se traži da idu drugom stranom ulice od muškaraca, a nedavno se jedna jedanaestogodišnjakinja na televiziji požalila da je bila zlostavljana. Kritičari kažu da neki medju rabinima odobravaju takve napade. Rabin i član parlamenta, Israel Eichler, ne slaže se s tim. Korijen problema je, smatra on, diskriminacija protiv ultra ortodoksnih Jevreja, a ne sama vjera:

- Čak ni najekstremniji rabini ne daju dozvolu za nasilje, jer nasilje je totalna suprotnost judaizmu, Tori, i božijoj volji.

Tamar El Or, antropolog na univerzitetu Hebrew, kaže da ultra ortodoksna zajednica raste i postaje šarolikija. Mnogi koji su svoj život provodili isključivo u izučavanju svoje vjere i podizanju porodice, sad su prisiljeni da traže posao. Istovremeno, i izraelsko ne-religijsko društvo postaje sve sekularnije:

- Dva pravca razvoja, dvije društvene sile idu jedna protiv druge. I oni će da se sukobljavaju opet i ponovo. Dobro, ovo je tipično za Izrael, al i svako drugo društvo ima trendove i napetosti, i uloga države je da to kontroliše.

El Or zaključuje da zakoni protiv segregacije i diskriminacije moraju biti primijenjivani. Ali, izraelsko bi društvo moglo ostaviti malo prostora i za zahtjeve ultra ortodoksnih Jevreja.. Problemi će se nastaviti, kaže ona, sve dok neodlučni politički i vjerski lideri ne poduzmu nešto po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG