Linkovi

Izrael – Palestinci: Gradnja novih naselja „judaizacija Jerusalema“


Izraelski zvaničnici planove o novim naseljima pravdaju potrebom osiguranja krova nad glavom rastućem stanovništvu Jerusalema.

Nedavna najava izraelske vlade o gradnji 2.600 stambenih jedinica u vrlo osjetljivom dijelu istočnog Jerusalema, povod je za nove kritike iz više evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država. U tim reagiranjima ističe se i upozorava da to bio još jedan korak kojim bi bili usporeni, ako ne i zakočeni, pregovori o postizanju izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma. Najavljenom gradnjom naselja, upozoravaju palestinski zvaničnici i aktivisti, bio bi kompletiran već postojeći niz naselja kojim Izrael odvaja Jerusalem od obližnjeg Betlehema.

Jedna od lokacija je Giv'at HaMatos, napušteni i zapušteni prostor u jugozapadnom dijelu šireg područja Jerusalema. Sada taj prostor koriste vlasnici koza za ispašu iz obližnjeg arapskog naselje Beit Safafa. Dvadesetak godina ranije Giv'at HaMatos je bio privremeno naselje useljenika iz Etiopije i Rusije. Svi oni su se preselili u druga izraelska područja i njihove naseobine ostale su puste, prepuštene propadanju.

Aktivista i direktor nevladine udruge "Mir sada" Yariv Openheimer upozorava da će gradnjom spomenutih 2.600 stambenih jedinica na Giv'at HaMatosu biti ugroženi napori na uspostavljanju palestinske države i dalji tok izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i ističe:

"Kada izraelski premijer Netanyahu kaže da je za soluciju o dvije države u miru jedna pored druge, onda treba objasniti kako se to može postići stalnim odobravanjem gradnje novih izraelskih naselja, posebno onih istočno od Jerusalema. To jedno s drugim jednostavno ne ide."

Izraelska vlada takođe razmatra gradnju naselja Gva'ot na prostoru nazivanom Gush Etzion, nešto južnije od Betlehema. Vlada smatra da je to lokacija koja nema vlasnika, ničije zemljište, ali ostavlja 45 dana za ulaganje prigovora. Čelnik izraelskog Regionalnog vijeća za područje Jerusalema David Perl o tome kaže:

"Ako neko misli da je taj stav pogrešan, može ga osporavati. Niko od nas ne želi prisvojiti komad zemlje koja pridada Arapima, ili bilo kome drugom. Bili bi sretni da tu nastave živjeti. Ali, ako zemlja ne pripada njima, onda mi možemo graditi naselje i bićemo više nego sretni da to uradimo."

Izraelski zvaničnici tvrde da će svako moći stanovati u novoplaniranim naseljima. Činjenica je, ipak, da je vrlo malo Arapa useljeno u ranije građena izraelska naselja. Palestinski zvaničnik Mohammed Shtayyeh tvrdi da je gradnja novih naselja nastavak izraelskih nastojanja na iseljavanju ne-Izraelaca sa područja Jerusalema:

"Sve što Izrael zaista namjerava je promijeniti demografsku strukturu Jerusalema. To je proces judaizacije Jerusalema i to je još jedan udarac u lice međunarodnim naporima da se postigne mir na ovom području."

Izraelski zvaničnici planove o novim naseljima pravdaju potrebom osiguranja krova nad glavom rastućem stanovništvu Jerusalema. Oni koji oponiraju toj gradnji uvjereni su da je svrha novih naselja poptpuna izolacija i odvajanje arapskih prigradskih područja Jerusalema od palestinske Zapadne Obale.

Izrael – Palestinci: Gradnja novih naselja „judaizacija Jerusalema“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG