Linkovi

Izraelsko-palestinski mirovni proces: Da li je povratak na granice iz 67. moguć!?


Ramot je izraelski grad na tlu iza granice od 67.
Ramot je izraelski grad na tlu iza granice od 67.

Mnogi Izraelci riječi predsjednika Obame o granicama iz 1967. godine doživljaju kao pritisak i odaju priznanje premijeru Benjaminu Netanyahu što ostaje čvrst u stavu da nema povratka na te granice.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama neprijatno je iznenadio, pa čak i šokirao, mnoge Izraelce rekavši prije sedam dana da palestinsko-izraelski konflikt treba da bude riješen uz uvažavanje granica koje su postojale prije Arapsko-izraelskog rata 1967. godine, uz obostranu prihvatljivu i dogovorenu razmjenu manjih dijelova teritorija. Poslije tog rata, na mnogim područjima koje je izraelska armija okupirala Izraelci su izgradili brojna naselja, šireći se daleko iza linije primirja, takozvane Zelene linije.

To je slučaj i sa Ramotom. Tlo na kojem se prostire nekadašnje naselje, a danas grad, bilo je jedno od ratnih poprišta prije 44 godine koje su izraelske snage okupirale. Prije Šestodnevnog rata taj prostor kontrolirao je Jordan.

Hilary Herzberger, Jevrejka doseljenica iz Južne Afrike, bila je jedna od prvih stanovnica Ramota.

Hilary Herzberger
Hilary Herzberger

„I ja, i drugi doseljenici, željeli smo živjeti u Jerusalemu, ili vrlo blizu. Za našu buduću zajednicu dodijeljen nam je prostor da izgradimo 116 stambenih jedinica“ - kaže gospođa Herzberger.

Ramot je tiho predgrađe, udobno za život. U neposrednoj blizini gradi se veliki trgovački centar, središnji dio Jerusalema je nekoliko minuta udaljen.

Ramot je, i to je politička relanost, izgrađen iza linija od 1967. godine. Palestnici taj prostor žele kao dio njihove buduće države.

Žičanom barijerom izraelske vlasti su Ramot odvojile od obližnjeg palestinskog grada Beit Iksa u kojem živi oko 27.000 stanovnika i na taj način, kako kaže Omar Gayth, član Gradskog vijeća Beit Ikse, Palestincima presjekle pristup njihovom zemljištu iza barijere.

Za gospodina Gaytha žičana barijera je Palestincima nešto kao omča oko vrata i to je ono što je potrebno riješiti kao prvo i najvažnije:

Omar Gayth
Omar Gayth

„Pravo rješenje za nas nije povrtak na granice iz 67. Mi želimo otvoren, nesmetan pristup našem zemljištu ma gdje da se nalazilo.“

Granice iz 1967. godine su dugotrajan sporan dio izaelsko-palestinskog mirovnog procesa, a rasprave o tome vrtlo osjetljivo pitanje za mnoge Izraelce.

Gospođa Herzberger iskuljučuje svaku pomisao na povratak na linije primirja uspostavljene nakon rata. I pomisao na razmjenu teritorija čini je nervoznom:

„Ako govorimo o Ramotu, to je sada grad sa oko 45.000 stanovnika. Imamo i druga slična naselja. Nema mogućnosti za razmjenu. Ramot i druga naselja su dio Jerusalema i mislim da je užasan šok čuti da se govori o granicama iz 67. godine.“

Mnogi Izraelci riječi predsjednika Obame o granicama iz 1967. godine doživljaju kao pritisak i odaju priznanje premijeru Benjaminu Netanyahu što ostaje čvrst u stavu da nema povratka na te granice.

Za Izraelce, poput gospođe Herzberger, nema vraćanja nazad.

XS
SM
MD
LG