Linkovi

Izrael: Bez većih promjena nakon izbora?


Prema projekcijama konačnog izbornog rezulatata alijansa premijera Netanyahua izgubila je najmanje 10 mjesta u Knesetu.

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih jučer u Izraelu desničarska alijansa aktuelnog premijera Benjamina Netanyahu-a osvojila je 31 mjesto u parlamentu što joj je donijelo tijesnu pobjedu. Izraelske centrističke i ljevičarske strane dobile su na jučerašnjim izborima značajno veći broj glasova, što ih je gotovo u potpunosti izjednačilo po broju osvojenih poslaničkih mjesta. Analitičari ne predviđaju neke značajnije promjene u izraelskoj politici prema sigurnost zemlje i ključnim regionalnim problemima a značajan izborni uspjeh stranaka umjerenog centra i mladih političara-ljevičara ocjenjuju jasnim znakom da mnogi Izraelci žele promjene.

Alijansa desno orijentiranih stranaka Likud i Naš Dom proglasila se izbornim pobjednikom i prije saopštavanja konačnih rezultata. Ako to bude i zvanično potvrđeno, aktualni izraelski premijer imaće zadatak da formira novu vladu.

Izbornom kampanjom dominirale su ekonomske i socijalne teme. Gospodin Netanyahu, kako se čini, neće ništa bitno mijenjati u regionalnoj politici Izraela:

„Prije svega, snažna sigurnost u suočavanju sa velikim izazovima koji su pred nama. Prvi i najveći izazov je spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja.“

I za Liliane Brunswich iz Jerusalema sigurnost je primarna:

„Želim vladu koja će zaštititi Izrael.“

Prema projekcijama konačnog izbornog rezulatata alijansa premijera Netanyahua izgubila je najmanje 10 mjesta u Knesetu. Profesor Hebrejskog univerziteta Avraham Diskin ocjenjuje da je zastoj u procesu izraelsko-palestinskog pomirenja polarizirao izborno tijelo i dodaje:

„Blizu 70 odsto birača vjeruje u soluciju dvije države, jedna uz drugu, i podržavaju pregovore sa Palestincima. Ali.... Takođe oko 70 posto birača, ali ne istih, vjeruje da se ne može postići mirovni sporazum.“

Khalih Salman, glasač arapskog porijekla, ne očekuje mnogo:

„Nova vlada neće biti mnogo bolja... Nadam se.... nešto malo bolja.“

Politički komentator Danny Rubinstein kaže da su Izraelci zabrinuti porastom radikalnijih oblika islama u susjednim zemljama i ističe:

„Ono što se desilo u arapskom svijetu, posebno u Egiptu, i sada u Siriji, uvjerava Izraelce da ne mogu vjerovati Arapima. Postignu se određeni sporazumi sa Egiptom, ili režimom u Siriji, a onda, iznenada, ti režimi padaju, a uspostavljaju se novi, drugačiji.“

Za sada nije izvjesno da li će biti, i kakvih, promjena unutar Izraela. Mnogo je izvjesnije očekivati da sa novom vladom, nakon što bude formirana, neće biti bitnijih promjena u odnosu Izraela prema regionalnom okruženju.
Izrael: Bez većih promjena nakon izbora?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
XS
SM
MD
LG