Linkovi

Irak: ISIL gubi uporište, ali i dalje širi teror


Iračka vojska koju podržavaju Sjedinjene države i druge zemlje napreduje prema Mosulu, koji je pod kontrolom Islamske države već dvije godine i koji je važno uporište u takozvanom kalifatu, čije je sjedište u sirijskom gradu Raqa. Ako Mosul padne, kako se očekuje, Raqqa će biti sljedeća meta. Ali raspadanje kalifata na terenu neće biti kraj Islamske države, kaže američki novinar Joby Warrick, dobitnik Pulitzerove nagrade i autor knjige o toj terorističkoj grupi pod naslovom Crne zastave: Uspon ISIS-a.

Pod žestokom paljbom međunarodnih i lokalnih snaga tokom protekle godine, militantna organizacija Islamska država je izgubila veliki dio zemljišta, priliv boraca i izvore financija. Ali usprkos tome, militanti se žestoko bore da zadrže Mosul. Širenje terora među stanovnicima je važno oružje u toj borbi.

Osoblje organizacija za ljudska prava u Iraku je dobilo informaciju da je ISIL ubio 15 civila u selu Safina, oko 45 kilometara južno od Mosula, i da su njihova tijela bacili u rijeku, u nastojanju da šire teror među ostalim stanovništvom. U noći 19 oktobra, u prošlu srijedu, u istom selu ISIL je kako se navodi za ruke zavezao šest civila za jedno vozilo i vukao ih po selu, kaže Rupert Colville glasnogovornik UN-ove organizacije za ljudska prava.

Izgubiti Mosul bi zadao ozbiljan, ali ne i smrtonosan, udarac Islamskoj državi, kaže Joby Warrick.

To je pomisao sa kojom ćemo se nositi dugo vremena, i bojim se da će borba sa tim trajati dugi niz godina, kaže Joby Warrick, autor knjige Crne Zastave: uzdizanje ISIL-a.

On za uzdizanje Islamske države okrivljuje američku invaziju Iraka.

Da smo se fokusirali na al Qaidu i da nismo ganjali Saddama Husseina, mislim da bi tok istorije bio drugačiji, i da se ne bi smo sada borili sa ovim neprijateljem, kaže Warrick i dodaje da je Islamska država redefinirala ideju terorizma u svijetu.

Mislim da je ISIL zamijenio al Qaidu u smislu prijetnje, čak i za Amerikance. U našoj pop kulturi, u medijima, postoji veliki fokus na ISIL-u, jer su oni uspjeli da provociraju na načine na koje al Qaida to nikad nije uradila. Užasni snimci odrubljivanja glava i zločina koje svakodnevno čine su zaista ušli u američku psihu na način na koji to al Qaida nikada nije učinila, kaže Joby Warrick.

Na hiljade ljudi je otišlo na srednji istok kako bi se borili sa Islamskom državom. Kada se tzv. kalifat raspadne, mnogi od njih će se vratiti u svoje zemlje. Warrick kaže da bi vlasti tih zemalja trebale izdvojiti one koji se odreknu svojih terorističkih ambicija i iskoristiti ih za suprotstavljanje jihadističkim porukama koje šire oni koji i dalje u njih vjeruju.

XS
SM
MD
LG