Linkovi

Svijet: U ISIS-u i drugim grupama na stotine boraca porijeklom iz Centralne Azije


"Prošlog tjedna saznali smo da se čak i čelnik tadžikistankog programa za borbu protiv terorizma, učesnik nekoliko američkih treninga, pridružio ISIS-u."

Centralna Azija je sve veći izvor stranih boraca koji se pridružuju ponajviše radikalnom militantnom pokretu za Islamsku državu Irak i Sirija, ali i drugim manjim ektremističkim i terorističkim grupama na Bliskom Istoku. Agresivna propaganda ISIL-a posebno je usmjerena na mlade, višestruko frustrirane političkim, ekonomskim i ukupnim društvenim stanjem i represijom vladajućih režima u brojnim cetralno-azijskim zemljama. U Ujedinjenim nacijama procjenjuju da se pokretu za Islamsku državu, i sa tim pokretom povezanim grupama, bori najmanje 25 hiljada boraca porijekom iz preko 100 zemalja. Prema podacima američkog Centra za borbu protiv terorizma militantima ISIS-a priključilo se do sada više stotina mladih iz Tadžikistana i Kirgizstana i više od hiljadu boraca i Kazahstana.

"Prošlog tjedna saznali smo da se čak i čelnik tadžikistankog programa za borbu protiv terorizma, učesnik nekoliko američkih treninga, pridružio ISIS-u" - podsjetio je kongresmen Chris Smith.

Mnoge nedaće sa kojima se suočavaju centralno-azijske zemlje posljedica su unutarnjih problema - korupcije, nedostatka vladavine prava i zakona, grubog kršenja ljudskih prava.... Nezaposlenost i ekonomska posrtanja su primarni razlozi nezadovoljstva koje koriste radikalne grupe da mlade privuku idejama i pokretima koje propagiraju i vode.

Sjedinjene Države pomažu, u saradnji sa vlastima tih zemalja, presjeći dva toka - protok propagadnih poruka militantnih i terorističkih grupa kroz društvene online mreže i prelaske granica indoktriniranih na putu do Iraka i Sirije.

"Mada nema potpuno pouzdane statistike, analize i ankete sugeriraju da je velika većina boraca iz država Centralne Azije regrutirana dok su boravili u drugim zemljama, najviše u Rusiji gdje, kao radnici migranti, živi više miliona državljana centralno-azijskih zemalja" - ističe Daniel Rosenblum, pomoćnik američkog državnog tajnika za Centralnu Aziju.

Za sprečavanje indoktrinacije i radikalizacije nema jednostavnog i kratkoročnog rješenja. Poboljšanje ekonomskog stanja, smanjenje nezaposlenosti, unapređivanje obrazovnog sitema su dugoročni procesi kojima bi mladima bile otvorene mnoge mogućnosti. Manipulirati nezadovoljnicima u vlastitoj zemlji i izrabljivanim u tuđoj nije nimalo teško.

Sjedinjene Države mogu pomoći ekonomski, obrazovno, tehničko-tehnološki, ali do realnih i održivih rješenja može se doći samo unutar centralno-azijskih zemalja.

"To su procesi koje samo te države mogu voditi, to je stanje koje se njih najviše tiče i upravo su te zemlje one koje mogu detektirati, sprečavati i najprimjerenije odgovarati na izazove sa kojima se suočavaju" - naglašava Frank Cilluffo, profesor univerziteta George Washington.

Svijet: U ISIS-u i drugim grupama na stotine boraca porijeklom iz Centralne Azije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG